Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki vodič

Kako besplatno u zagrebačke muzeje? Evo tko, kad i pod kojim uvjetima može do upada

storyeditor/2023-11-23/PXL_150623_100783951.jpg
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/48
29.11.2023.
u 16:16

Provjerili smo koliko stoje ulaznice za razgledavanje postava te kakvi se popusti nude

Na listi ih je 47, a obilaske je dodatno popularizirala manifestacija Noć muzeja, koja je posjetiteljima omogućila obilazak bez naplate ulaznica. No, postave nekih zagrebačkih muzeja možete besplatno razgledati i drugih datuma, a većina usto nudi povoljnije cijene ulaznica za određene skupine ili kupuju li se "u paketu".

Šest eura ili upola manje

Svake prve srijede u mjesecu ne plaćaju se ulaznice za Muzej suvremene umjetnosti, u kojemu se, uz stalni postav koji, među ostalim, uključuje i eksponate iz Atelijera Kožarić te arhiva fotografa Toše Dabca, do 7. siječnja može obići retrospektiva Sanje Iveković. Pojedinačne ulaznice za jednu izložbu ondje stoje šest eura, a tri se mogu razgledati za 10. Povoljnije su za učenike, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom koji će posjet jednoj izložbi, primjerice, platiti tri, a nude i grupne te obiteljske popuste.

Stalni postav Arheološkoga muzeja zbog obnove se trenutačno ne može razgledati, no povremeno organiziraju izložbe na prvome katu zgrade na Zrinjevcu koje se mogu posjetiti besplatno. Ulaznicu nećete platiti ni u Muzeju gljiva na Trgu bana Jelačića 3, koji predstavlja više od 1600 vrsta šumskog ploda iz cijelog svijeta. A besplatno možete obići i postav Sakralnog muzeja Grkokatoličkog sjemeništa na Gornjem gradu, osnovanog prije dvije godine s ciljem da se predstave vrijednosti skupljene u crkvenim institucijama.

Djeca do pet godina, nezaposleni te članovi strukovnih društava ne plaćaju ulaznicu za Etnografski muzej, čija je cijena 3,98 eura, za umirovljenike, učenike i studente 2,65, a obiteljska stoji 6,64. Besplatan ulaz ondje je pak 18. svibnja, na Međunarodni dan muzeja. Na prvom katu zdanja na Trgu Mažuranića trenutačno se, odnosno sve do 25. svibnja 2025., može razgledati izložba "Intimni prostori svakodnevice".

storyeditor/2023-11-23/PXL_150623_100783951.jpg
1/48

Nezaposleni, osobe s invaliditetom i djeca do sedam godina, kao i članovi strukovnih društava, besplatno mogu i u Muzej grada Zagreba, gdje to pravilo vrijedi i za studente muzeologije, povijesti, povijesti umjetnosti i arheologije te korisnike Zagreb Carda. Pojedinačna ulaznica stoji pet eura, a popust također imaju učenici, studenti i umirovljenici, koji će ih platiti tri.

Više od 400 trofeja divljači zainteresirani će pronaći u Lovačkome muzeju u Nazorovoj, u kojemu je slobodan ulaz za djecu, nezaposlene i društveno osjetljive skupine. Ostali plaćaju četiri eura, a učenici i studenti 2,50. Memorijalni centar raketiranja Zagreba 1991./1995., za koji ulaznica stoji dva eura, besplatno mogu posjetiti umirovljenici, osobe s invaliditetom, branitelji, studenti, učenici i djeca predškolske dobi.

Osobe s invaliditetom, kao i njihove pratnje te umirovljenici, ulaznicu neće platiti ni u Tiflološkom muzeju u Draškovićevoj, u kojemu obići možete, primjerice, zbirku predmeta što ih je skupljao Vinko Bek. Pojedinačna ulaznica stoji tri eura, a jedan manje platit će je djeca vrtićke dobi, učenici, studenti i skupine veće od deset ljudi.

Slobodno na obljetnice

Muzej sportskih zgoda smješten je u Palmotićevoj 22, a ni ondje nećete trebati platiti ulaznicu. Stalni postav Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" besplatno pak mogu razgledati djeca do sedam godina, osobe s invaliditetom, nezaposleni, članovi strukovnih društava, novinari, štićenici i korisnici posebnih ustanova te raseljeni Ukrajinci, a umirovljenici, učenici i studenti ulaznicu će umjesto četiri eura platiti tri.

Slično je i u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović, gdje ulaznice ne plaćaju ni branitelji te ratni vojni invalidi. Pojedinačna stoji četiri eura, za učenike, studente i umirovljenike upola manje, a četveročlana obitelj platit će deset. Besplatan ulaz za sve individualne posjete ondje je pak 7. lipnja i 22. listopada, odnosno na obljetnicu smrti i rođenja velikana hrvatskog sporta. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije