Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Nudimo savjete kako da putovanje na odmor prođe sigurno i jednostavno

FLEET rent a car
PR FOTO
PR
Autor
PR članak
14.07.2016.
u 16:24

Vrijeme je odmora. Velik broj domaćih i stranih putnika kreće prema omiljenim destinacijama za odmor. Da putovanje vozilom protekneu najboljem mogućem redu, nudimo nekoliko savjeta koje su za Vas pripremili stručnjaci iz FLEET rent a cara.

Najveći problem tijekom boravka u vozilu u ljetnom periodu predstavlja opasnost od toplotnog udara. Djecu nipošto ne ostavljajte samu u vozilu, čak ni na nekoliko minuta dok motor i klima rade. Unutrašnjost vozila se iznimno brzo zagrijava. Ukoliko je vanjska temperatura 25 stupnjeva, u vozilu se u samo nekoliko minuta može zagrijati na temperaturu koja može dovesti do smrtnih posljedica. Tjelesna temperatura kod djece se podiže čak tri do pet puta brže nego kod odraslih osoba pa taj detalj svakako imajte na umu.

Budite sigurni da je vaše vozilo uvijek zaključano i kvalitetno parkirano uz pomoć ručne kočnice. Djeca se vole igrati oko vozila i najmanje što želite je da njihova igra urodi neželjenim posljedicama.

Ne zaboravite da duža putovanja predstavljaju napor za djecu, a posljedično i za vas. Detaljno isplanirajte put i budite sigurni da dovoljno često stajete kako biste se osvježili, pili i nešto pojeli. U slučaju umora, nastojite mijenjati vozača za upravljačem daumor ne bi izazvao situacije koje nitko ne želi. Djeci tijekom puta osigurajte dovoljno zanimacije poput knjiga, igračaka, crtića ili sličnog što će im putovanje učiniti zabavnijim.

Duga putovanja znaju biti naporna i nerijetko dosadna. Pogotovo za vozača. Nemojte dopustiti da dosada utječe na vašu vožnju. Dosadu nipošto ne ubijajte korištenjem mobilnih telefona, razgovora ili pisanjem poruka. Razmišljajte o sigurnosti ljudi koje vozite, svojoj osobnoj sigurnosti, ali i sigurnosti svih drugih sudionika u prometu koje ugrožavate takvim postupcima.

Tijekom ljeta na cestama je velik broj motora i motocikala. Vozači motora nemaju privilegiju zaštite kao što je slučaj s vozačima automobila, kamiona ili kombija. Riječ je o najugroženijim korisnicima cesta. Pobrinite se za njihovu sigurnost ostavljanjem dovoljnog razmaka između vašeg vozila i njih tijekom vožnje. Idealna razdaljina predstavlja vremenski interval od 3 do 4 sekunde. Motori su puno lakši od ostalih vozila na cesti i raspon njihovog zaustavljanja u slučaju neželjenih događanja na cesti je puno kraći nego kod drugih vozila.

Posebno obratite pozornost na sigurnost pješaka u prometu i uzmite u obzir da:

- Na pješake možete naletjeti uvijek, a pogotovo kad se tome najmanje nadate.

- Izbezumljeno kretanje pješaka na autocestama događa se u slučaju doživljenog šoka. Ako naiđete na nesreću, obavezno pripazite na pješake i njihovo nekontrolirano kretanje.

- Pješake je teško uočiti, pogotovo tijekom noći, u uvjetima smanjene vidljivosti i vremenskih nepogoda.

- Zaustavite se pješacima koji žele preći cestu. Makar i na području gdje nije označen pješački prijelaz. Tako ćete osigurati njihovu sigurnost, ali i upozoriti ostale vozače na prisutnost pješaka.

- Uočite li ispred sebe zaustavljeno vozilo na cesti bez upaljenih pokazivača smjera, obavezno se zaustavite. Zaustavljena vozila često propuštaju pješake. Zaobilazeći zaustavljeno vozilo ugrožavate velik broj sudionika u prometu.

- Ne pretpostavljajte da vas pješaci vide na cesti. Postoji mogućnost da im je neštoomelo pažnjute učine krivi pokret. Uz vašu krivu pretpostavku, ovo dovodi do najgoreg scenarija.

- Posebnu pažnju posvetite vožnjiu blizini škola ili naselja. U takvim područjima djeca često ponesena igrom znaju nekontrolirano istrčati na cestu.

Odgovornost vozača je ključna za sigurnost u prometu. Budite odgovoran vozač i koncentrirajte se isključivo na vožnju. Najčešći uzroci nesreća i ometanjapažnje vozača su korištenje mobilnih telefona, hranjenje, ispijanje pića, razgovor sa suputnicima, korištenje tehnologije i prijenosnih uređaja u vozilimai slično.

Korištenje nedozvoljenih sredstava predstavlja velik problem sigurnosti u prometu. Zaboravite na alkohol. Čak i jedna čašica alkoholnog pića na oproštaju s prijateljima može biti kobna za vas, vaše suputnike i sudionike u prometu.

Za kraj, pobrinite se da u vozilu imate nužne predmete zanezgode na putu.

U prvom redu, riječ je o mobilnom telefonu i pripadajućem punjaču. Neophodni su ispravan pribor za prvu pomoć, svjetiljka, trokut, kablovi za punjenje akumulatora, alat za promjenu guma, osnovni alat za prvu pomoć u slučaju kvara, hrana, piće i neophodni lijekovi za putnike, dodatna količina tekućine za brisače i signalni prsluci.

Jasno je da se za bezbrižno putovanje automobilom morate pobrinuti zamnoštvo detalja. U prvom redu, neophodno je da je Vaše vozilo ispravno i adekvatno opremljeno. Poznato je kako padom cijena najma vozila kod renomiranih rent a car kuća za relativno male cijene dobivate vrhunski opremljena vozila koja jamče sigurnost na cestama. I ne samo to, financijski je isplativije unajmiti već opremljeno vozilo nego ga servisirati i iznova osposobljavati. Upravo zato najam automobila kod FLEET rent a car tvrtke vaša je najbolja odluka na putu prema destinaciji gdje vas čeka idealan odmor i provod koji ste zaslužili.

Želite prijaviti greške?