Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTPRODAJA Jesu li ovlašteni servisi otvoreni prema zaposlenim vlasnicima vozila

Na godišnji odmor zbog servisiranja automobila

aut_godisnji_tx.jpg
import
13.02.2006.
u 19:00

Ako ste vlasnik automobila, osnovna je pretpostavka da imate kakav-takav posao, jer inače automobil ne biste mogli ni kupiti ni održavati. To je bila i naša osnovna teza kad smo se upustili u istraživanje pristupačnosti ovlaštenih servisa.

Naime, prosječan hrvatski radnik na radnom je mjestu 16 ili 17 sati. Ako je od sretnika koji ne rade vikendom, automobil na servis može odvesti ili poslije 17 sati ili subotom. Stoga nas je zanimalo u koji je uopće servis - u navedeno vrijeme - vlasnik automobila u Hrvatskoj dobrodošao, a da se ranije nije dogovorio sa serviserom da ga pričeka duže od službeno istaknutog radnog vremena.

Rezultati su, najblaže rečeno, razočaravajući. Velika većina ovlaštenih servisa ne radi dok obični radni puk - bez da pobjegne s posla ili uzme slobodan dan - automobil može dovesti serviseru.

Ujednačenost u BMW servisima
Iz relativne šarolikosti radnog vremena servisa ujednačenošću se ističu servisi za BMW i Land Rover vozila. Svi ovlašteni BMW i Land Rover servisi, naime, službeno rade od 8 do 16 sati, radim danom. Subotom su njihova vrata zatvorena. Dakle, ovlašteni servisi očito pretpostavljaju da možete pobjeći s radnog mjesta kad poželite. Za komentar smo pitali u tvrtki Tomić & Co., generalnom zastupniku BMW, Mini i Land Rover vozila za Hrvatsku.

- Radno vrijeme naših servisa je od 8 do 16 sati, međutim, prijem/povrat vozila radi od 8 do 18 sati pa je strankama omogućeno da nakon završetku svog radnog vremena preuzmu svoje vozilo ili ga ostave u servisu. U izuzetnim slučajevima i po dogovoru primamo ili vraćamo vozila do 22 sata. Sadašnje stanje s radnim vremenom u našim servisima za sada zadovoljava potrebe naših stranaka i nema potrebe za promjenom.

Kontinuirano pratimo zadovoljstvo stranaka našom uslugom. Dobijemo li povratnu informaciju koja bi upućivala na nezadovoljstvo radnim vremenom servisa, promijenit ćemo ga kako bi zadržali visoku razinu usluge koju naše stranke zaslužuju - odgovaraju iz tvrtke Tomić & Co.

Da radno vrijeme nema veze s elitizmom, dokaz su Audi, Jaguar, Jeep, Mercedes i Porsche. Radno vrijeme Audijevih servisera nije ujednačeno - neki rade do 16, neki do 19 sati - ali gotovo svi rade i subotom, kao i Jaguarovi servisi. Porsche u Zagrebu možete servisirati od 8 do 18, subotom od 8 do 13 sati.

Vozite li Mercedes, Smart, Chrysler ili Jeep, u servisu tvrtke Euroline u Zagrebu dobrodošli ste od 7,30 do 21 sat, ali i subotom do 13 sati. U ostalim servisima tih marki ne vlada baš takva idila - vrata radnim danom zatvaraju u 16 (u Sesvetama, Osijeku, Zadru), 17 (u Splitu, Varaždinu, Stobreču...), 18 sati (u Gradacu n/m).
Spustimo li se malo niže - zapravo, dosta niže - do vozila dostupnih prosječnom domaćem džepu, također uočavamo šaroliku situaciju.


Renault i Mazda do 22 sata
Jedan od dva najpozitivna primjera je AC Roca u Zagrebu, serviser za Renault i Dacia vozila, čija su vrata u radnome tjednu otvorena od 7 do 22 sata, a vlasnici vozila u servis mogu doći i subotom - od 8 do 15 sati. Do 22 sata radi i Mazdin ovlašteni servis, također u Zagrebu - Auto Jurković. Među Mazdinim servisima izdvajaju se još onaj u Vukovarskoj ulici u Zagrebu, zatim servisi u Puli i Strožancu - jer ne rade subotom - te, s druge strane, Molydon u Sesvetama koji radi od 8 do 20 sati te subotom do 15. 

Mnogi Renault i Dacia serviseri rade do 20 sati (Zagreb, Samobor, Lepajci, Rijeka, Poreč, Split, Žrnovnica), neki do 19 (Osijek, Omiš, Velika Gorica, Vrbovec, Rovinj...) ili 18 sati (Biograd, Varaždin, Šibenik...), a gotovo svi rade i subotom.

Želite li, pak, svoju Ladu odvesti u ovlašteni servis, to ne možete subotom, već od ponedjeljka do petka i to od 7,30 odnosno 8 do 18 sati. Među Mitsubishijevim servisima samo dva rade iza 17 sati (u Opatiji i Puli), a ne rade svi ni subotom (otvoreni su u Dubravi, Velikoj Mlaki i Opatiji).

Radno vrijeme Toyotinih servisa traje do 16 (Dubrovnik), 17 (Varaždin, Sisak, Hodošan), 18 (Osijek, Koprivnica) ili 19 sati (Zagreb, Rijeka, Slavonski Brod, Zadar). Samo servis u Solinu radi do 20 sati, a svi su otvoreni i subotom. Saab i SsangYong imaju samo jedan servis - u Stupniku - no on je u radnom tjednu otvoren od 9 do 19 sati, te subotom do 15 sati.


Normalno nam je u 21 sat promijeniti ulje

- Ljudi više ne mogu izlaziti s posla i odgovara im poslijepodne ostaviti auto, pa ga ujutro uzeti. To je prije pet godina bio osnovni razlog da počnemo raditi do 22 sata. Kad smo počeli raditi tako, svi su se smijali, ali pokazalo se jako dobrim. Kod nas je normalno doći u 20 ili 21 sat promijeniti ulje - rekao je Zlatko Roca, vlasnik AC Roca.


Uskoro uvodimo pick-up uslugu

- Već tri godine Eurolineov servis radi do 21 sat. Iako klijenti još uvijek većinom dolaze ujutro, i to oko 8, 10 i 13 sati, očekujemo da će se i to promijeniti, u skladu s poslovnim ritmom prosječnog vlasnika vozila. Također, kako bismo vlasnicima Mercedes, Jeep, Chrysler i Smart vozila omogućili još bolji tretman, ove ćemo godine uvesti pick-up uslugu za velike klijente. Dakle, doći ćemo po njihovo vozilo, odvesti ga na servis i nakon servisa vratiti automobil na dogovoreno mjesto - objasnio je mr. sc. Željko Kiperaš, izvršni direktor za maloprodaju u tvrtki Euroline, glavnom zastupniku za DaimlerChrysler AG za Hrvatsku.


Mnogi se iskupljuju radnom subotom

Chevroletovi ovlašteni servisi rade subotom kao, većinom, i Citroënovi, te za marke Fiat, Alfa, Lancia, zatim Ford, Honda, Škoda, Seat, Rover. Oni se ne mogu pohvaliti da u tjednu idu na ruku zaposlenim vozačima, ali iskupljuje ih subota. Opelovi ovlašteni servisi također rade šaroliko - do 15 (Šibenik), 16-16,30 (Pula, Bjelovar), 17-17,30 (Zagreb, Sisak, Dubrovnik, Rijeka, Velika Gorica, Karlovac, Osijek, Vukovar, Poreč...), 18 (Split), 19 (Zagreb, Varaždin, Komin, Požega, Koprivnica, Oroslavje, Čakovec, Slavonski Brod, Virovitica, Zadar). Gotovo svi rade subotom. Peugeot se na servis može odvesti od 15,30-16,30 (Zagreb, Zabok, Osijek, Vinkovci, Varaždin, Čakovec, Široko Polje, Zadar, Split...), do 17-17,30 (Karlovac, Koprivnica, Požega, Slavonski Brod, Kaštel Stari...), 18 (Topolovac), 20 sati (Zagreb). Do 21 sat rade Auto Maksimir i Auto Par u Zagrebu. Gotovo svi rade subotom.


Rašireni Volkswagen

Vlasnici Volkswagen vozila imaju zaista širok popis ovlaštenih servisa diljem Hrvatske, od kojih većina radi i subotom. U radnom tjednu, servisi većinom rade do 16-16,30 (Dubrovnik, Zagreb, Rovinj, Pula, Split, Karlovac, Zadar, Našice...), 17 (Opatija, Čakovec, Požega, Pula, Žrnovnica, Šibenik, Vinkovci...) ili 18 sati (Zagreb, Rijeka, Oroslavje, Varaždin). Do 19 se sati na VW servis može u Čakovcu i Sesvetskom Kraljevcu, a do 20 sati u Slavonskom Brodu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije