Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMART TV

Kako odabrati pravu veličinu ekrana televizora

televizor
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
03.06.2014.
u 14:30

Osim budžeta, pri odabiru veličine treba voditi računa i o drugim faktorima

Kod kupnje smart TV-a, kao i kod svakih televizora, postavlja se pitanje - koliki treba biti ekran?

Većina kupaca želi što veći televizor pa im je veličina ograničena samo novcem koji su spremni potrošiti. Međutim, iako su veliki ekrani načelno odlični, postoji još neki čimbenici osim cijene koje pri kupnji treba uzeti u obzir. Neki od njih su veličina prostorije i mjesto s kojeg gledate TV. Logično, televizor izgleda manji što dalje sjedite. Ako sjedite preblizu može se dogoditi da vidite pojedinačne piksele, čak i kod 1080p HD-a, dok u slučaju prevelike udaljenosti nećete moći primijetiti detalje koje vam omogućuje kvalitetan uređaj.

Postoji više smjernica za određivanje najbolje veličine ekrana ovisno o udaljenosti sjedenja. THX, na primjer, preporučuje da ekran zauzima do 40 stupnjeva vašeg vidokruga. Preporučenu dužinu dijagonale ekrana možete dobiti tako da pomnožite udaljenost točke gledišta od uređaja s 0,84. Dakle, ako sjedite na udaljenosti od 2,5 metra, treba vam ekran dijagonale 210 centimetara (oko 82 inča). Ovo vam možda djeluje kao pretjerana veličina, no u THX-u tvrde da su ovo preporuke za iskustvo gledanja slično onome u kinu.

SMPTE (američka udruga filmskih i TV-inženjera) preporučuje pak 30 stupnjeva, što znači da udaljenost trebate pomnožiti s 0,625. To znači da bi vam za istu udaljenost trebao ekran od oko 155 centimetara.

Dakle, očito je da čak ni među stručnjacima ne postoji konsenzus oko najbolje veličine ekrana. Ako vam ova pravila ne odgovaraju, ako vam ekran koji ste odabrali prema formulama izgleda premalen ili prevelik, vjerujte svojim očima i odaberite ono što vama najbolje odgovara. 

Ako niste sigurni, razmislite o tome koliko vam je televizor važan u životu. Gledate li televiziju samo povremeno ili želite smanjiti količinu vremena koje provodite pred TV-om, veliki ekran koji će vam zauzeti pola sobe vjerojatno nije najbolja ideja. Veličina ekrana ovisi i o vrsti prostorije. Opće je prihvaćeno pravilo da se za spavaće sobe kupuju nešto manji televizori nego za dnevne boravke.

>> Samsung: Televizor će ponovno postati "središte dnevne sobe"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije