Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

I ove godine, od 22. do 27. travnja, održavaju se besplatni Dani tehničke ispravnosti motocikala

Dani tehni?ke ispravnosti motocikala  u Šibeniku
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
16.04.2024.
u 11:07

Broj novoregistriranih motocikala u porastu

S dolaskom sunčanog vremena na prometnicama diljem Hrvatske primjetan je porast motocikala u prometu. Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, u L kategoriji vozila (mopedi, motocikli, četverocikli, bicikli s pomoćnim motorom i ostalo), registrirano je najviše motocikala s dva kotača čija je prosječna starost u 2023. godini iznosila 13,57 godina (blagi porast u odnosu na godinu prije, s 13,54). Kako bi se što više osvijestila važnost održavanja motocikala i njihove tehnikče ispravnosti, Centar za vozila Hrvatske u suradnji s Hrvatskim autoklubom i sustavom stanica za tehnički pregled vozila i ove godine organizira besplatan informativni pregled motocikala u razdoblju od 22. do 27. travnja, u odabranim stanicama za redovni tehnički pregled. Akcija se organizira prema Nacionalnom planu o sigurnosti cestovnog prometa.

Ukupan broj registriranih vozila iz L kategorije u 2023. godini je 165.260, što je porast od 5,45 posto u odnosu na 2022. godinu. Od toga, 94.698 registracija odnosi se na motocikle s dva kotača, a 67.096 registracija na mopede s dva kotača. Gotovo 65 posto motocikala s dva kotača i 78,1 posto mopeda starije je od 10 godina, zbog čega akcije besplatnih DTI motocikala svakako imaju utjecaj na tehničku ispravnost motocikala na cestama.

„Iako sve vozače redovito podsjećamo na redovito i pravilno održavanje svojih vozila, i dalje su aktivnosti poput DTI motocikala iznimno vrijedan i važan pokazatelj motociklistima u kakvom su stanju vozila L kategorije. Motociklisti, i njihovi motocikli i mopedi, posebno su izloženi sudionici u prometu, stoga pozivamo sve vozače motocikala da pristupe besplatnom pregledu te osiguraju sebi i ostalim vozačima ispravnu i sigurnu vožnju. Naravno, i prije i poslije ovakvih akcija i događanja, svi vozači bi prije izlaska na prometnicu trebali pregledati svoje vozilo te ga redovito održavati kako bi se maksimalno smanjila mogućnost neželjenih posljedica uslijed nepravilnosti koje nisu pravovremeno detektirane.“ ističe Tomislav Škreblin, pomoćnik Uprave za tehničke poslove.

ODABRANE STANICE ZA DTI MOTOCIKALA:

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije