Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rimokatolička crkva i SPC

Vatikan uputio poziv srpskom patrijarhu Irineju da posjeti papu Franju?

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
21.07.2014.
u 12:27

Kako je potvrdio biskup Nemet, u papino ime srpskom patrijarhu,"nakon inicijative iz SPC", službeno je poziv prenio šef vatikanske diplomacije nadbiskup Dominique François Joseph Mamberti

Mediji u Srbiji javljaju, pozivajući se na zrenjaninskog biskupa Ladislava Nemata, kako je Vatikan uputio poziv Srpskoj pravoslavnoj crkvi da patrijarh Irinej i članovi Sinoda, nešto poput Hrvatske biskupske konferencije, posjete papu Franju iako SPC već godinama nastoji izbjeći poziv papama da posjete Srbiju.

Kako je potvrdio biskup Nemet, u papino ime srpskom patrijarhu,"nakon inicijative iz SPC", službeno je poziv prenio šef vatikanske diplomacije nadbiskup Dominique François Joseph Mamberti, za nedavna posjeta Beogradu. Vjerski analitičar Živica Tucić smatra kako inicijativu iz SPC, kao i sadašnji vatikanski poziv, da srpski crkveni vrh prvi ode papi u goste, ne treba tumačiti u svjetlu izreke koja kaže "Kada ne može brijeg Muhamedu, otići će Muhamed brijegu".

- Odavno postoje signali iz vrha Rimokatoličke crkve o njihovoj želji da papa dođe u Srbiju. Mislim, također, kako nije najvažnije tko će kome prvi otići u posjet. Ništa spektakularno ne donose ti susreti. Osim što je to znak da se Crkve ne boje vlastitih ekstremnih krugova, a takvih ima i u pravoslavlju i u katolicizmu. S papom su se u Vatikanu sastajali i poglavari drugih pravoslavnih crkava, poput patrijarha carigradskog, rumunjskog i aleksandrijskog, arhiepiskopa grčkog i ciparskog. Takvi susreti su u okviru crkvene politike pravoslavnih i rimokatolika da se zbližavaju i bolje upoznaju. Želja je ponovno crkveno ujedinjenje svih kršćana, ali se jedinstvo eventualno može ostvariti tko zna kroz koliko generacija, ako bude Božja volja - smatra Tucić.

Mediji u Srbiji podsjećaju kako je unazad nekoliko desetljeća bilo više pokušaja papa da posjete Beograd, ali su svaki put, nekada i nediplomatski, odbijeni. Patrijarh German, stolovao od 1958. do 1990. nedvosmisleno je poručio kako "Put svakog pape u Beograd vodi isključivo preko Jasenovca, te papinog javnog pokajanja i poklonjenja sjenama pobijenih pravoslavnih Srba i drugih nevinih žrtava, u tom zloglasnom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata. Germanov nasljednik patrijarh Pavle, od 1990. do 2009. držao se istog načela, a kada ga je svojevremeno državni vrh uvjeravao da odustane od ovog stava, Pavle je odgovorio: "Onda on (papa) nama dobro ne došao." Patrijarh Pavle je također odbio inicijative da posjeti Vatikan i otići na susret s papom Ivanom Pavlom Drugim kada je ovaj dolazio u Banjaluku 2003. Prije toga, tijekom NATO bombardiranja Srbije, kad je u svibnju 1999. papa Ivan Pavao Drugi u povratku iz Rumunjske želio doći u Beograd barem na dan i tako se solidarizirati s građanima Srbije, Sabor SPC mu nije uslišio želju.

Komentara 45

Avatar whitesnacke
whitesnacke
13:30 21.07.2014.

S obzirom da Vatikan nije priznao Kosovo ovo još jedan znak koji vodi ka prijateljskom dijalogu dvaju konfesija!

ZR
Zrakomlat
20:48 22.07.2014.

vidi franje pravi sraanje, nekad vece, nekad manje... ponapijace se, umlatice ga irine onom motkom, i tako je ovaj homofob i mrzi pedofile.

Avatar EU?
EU?
16:11 21.07.2014.

whitesnacke to što Vatikan nije priznao zvanično Kososvo , ništa ne znači priznao je ilegalno. U Prištini se gradi najveća katolička crkva na balkanu bez odobrenja Srbijelkanu bez odobrenja Srbije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije