Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
aldin za večernji

On je podigao Tuzlu na noge! 'Imamo prijedloge za rješenje problema'

aldin širanović
Foto: Youtube (screenshot)
1/2
08.02.2014.
u 16:41

Aldinu Širanoviću, lideru neformalne grupe "Udar", kaže, pristižu brojne prijetnje preko interneta i telefona, ali on kaže da se ne boji, jer "ne bojim se ničega, nadam se da je više onih dobrih ljudi, nego onih loših ljudi"

Tuzlanska neformalna grupa "Udar" u kratkom je vremenu napravila puno više nego njihovi ukrajinski imenjaci i njihov lider Vitalij Kličko. Vođa tuzlanske grupe "Udar" Aldin Širanović bio je lider tuzlanskih protesta i tijekom 24-satnog policijskog pritvora, a nakon što je pušten iz pritvora grupa "Udar", koja je pokrenula organizatore protesta u mnogim gradovima FBIH, ostvarila je svoj cilj - ostavku Vlade Tuzlanskog kantona.

Facebook grupa pozivala je na mirne proteste, kako bi ukazali na težak položaj nezaposlenih građana, invalida i obespravljenih radnika na području tuzlanskog Kantona. Okupljanjem nekoliko tisuća građana protesti su polako i nekontrolirano prerasli u demonstracije, ali se nakon tri dana protesta i nezapamćenih izgreda demonstranata došlo do cilja.

Ovakav  način dolaska do cilja nije zapamćen u regiji i šire, jer je u jednoj lokalnoj tv emisiji zatraženo od premijera da podnese ostavku, nakon čega se on oglasio u javnosti i dao ostavku. Treba reći da je njegova ostavka bila zakašnjela, jer trebao je dati puno ranije, ali je ipak podnesena. Ustvari sve se u Tuzli desilo zbog neadekvatne reakcije Vlade TK i  struktura u kantonu da na vrijeme odgovore na zahtjeve radnika i grupe "Udar".  Kada je grupa "Udar" došla na razgovor sa kantonalcima, ovi ih nisu htjeli primiti na dogovor, jer neformalnu grupu nisu smatrali dovoljno važnom, a pokazalo se da jest i da su to bili građani Tuzle.

U petak su iz Vlade TK molili za razgovor, ali građani više nisu htjeli razgovarati. Građani su uspjeli iznuditi ostavku premijera, i automatski ostavke svih ministara,  tako da danas Tuzlanski kanton nema vlade. Sve ostalo što se traži je više od zahtjeva i demonstracije u Tuzli više nisu potrebne.

- Nadam se da je narod shvatio da može napraviti neke promjene u svom okruženju.

Sada je najvažnije da se smiri sve ovo što se događa, da se spriječe ubačene grupe, koje razbijaju, pljačkaju, pale, da se to regulira, da Vlada shvati potrebu da mora razgovarati s narodom.

, da pozove predstavnike naroda i ovih tvrtki, i da se nađe jedno rješenje da se socijalno i ekonomski oporavi ovaj kanton - kaže Aldin Širanović, vođa neformalne grupe „Udar“.

Za rješavanje problema u kantonu bez vlade zakonodavna vlast treba brzo reagirati i predložiti nova rješenja.

- Mi za rješavanje problema imamo neke prijedloge koji bi mogli pomoći,  jer je u njima obuhvaćeno desetak kategorija građana, i ti prijedlozi bi mogli dovesti do toga bi ovaj Kanton mogao da bude jedan od najboljih u čitavoj regiji. Mi ćemo svoje prijedloge iznijeti na Skupštini kantona, naravno ukoliko nas budu pozvali - ističe Širanović.

Lideru neformalne grupe "Udar", kaže, pristižu brojne prijetnje preko interneta i telefona, ali on kaže da se ne boji, jer "ne bojim se ničega, nadam se da je više onih dobrih ljudi, nego onih loših ljudi".

>>'To je pravo bezumlje. Sve će ovo građani platiti!'

Komentara 8

NA
nadaparabola
18:42 08.02.2014.

Evo nama našega Aldina vrlo brzo na vlasti.Svi ti takozvani nevladini lideri se brzo uhljebe u nekoj stranci,pa onda udri raju po ušima.

DI
Dupin iz Kupe kod Siska
17:50 08.02.2014.

Za opstanak države trebaju najbolje glave, a ne političari sa kupljenom diplomom prometnog fakulteta.

DU
Deleted user
20:38 08.02.2014.

Revolucija jede svoju djecu. Saćuvaj nas Bože the "naroda na vlast". Ko bivši samoupravitelji su - svačije, ničije. Što nije zapalio svoj auto i porazbijao prozore na svojoj kući? Lako je sada praviti se naivan i nedužan. par miliona Eura Eur štete do sada....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije