Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
profesor za 70 predmeta!

Univerzitetu u Brčkom zabranjen rad: Oštećeno i stotine studenata iz RH

'26.05.2009., Zagreb - Posljednji plenum studenata Filozofskog fakulteta nakon blokade nastave. Studenti su odlucili napokon prekinuti blokadu i dozvoliti da se predavanja vrate na fakultet.  Photo: M
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
27.01.2014.
u 14:15

Ovakva odluka je uslijedila nakon šestomjesečnog upravnog nadzora tijekom kojega su utvrđene najteže povrede zakona. Ustanovljeno je da je jedan profesor održavao nastavu na 56, a drugi na 70 nastavnih predmeta

Radi činjenice što ne ispunjava uvjete za rad i obavljanje djelatnosti prema važećim propisima iz područja visokog obrazovanja, Europskom univerzitetu u Brčkom prošlog je tjedna trajno zabranjen dalji rad.

Ovakva odluka je uslijedila nakon šestomjesečnog upravnog nadzora tijekom kojega su utvrđene najteže povrede zakona. Radi se o univerzitetu koji pohađa oko 1400 studenata od kojih trećina njih dolazi iz Hrvatske. Studentima je u Brčkom bilo ponuđena mogućnost studiranja raznih društvenih smjerova, farmacije, sestrinstva i sanitarnog inženjerstva i stomatologije.

Cijene su se kretale od devet tisuća kuna za društvene smjerove do 28 tisuća kuna godišnje za studije stomatologije i farmacije.

Budući da ne znamo svoj status, nema nas tko zaštititi, a ovdje nas je puno iz EU-a, odnosno Hrvatske, u mukotrpnu pravnu bitku koja tek predstoji treba se aktivno uključiti delegacija EU-a

- Univerzitet je izvodio potpuno drugačije studijske programe od onih za koje su imali dozvolu, a većina profesora angažirana je u nastavi sa šest do sedam puta većom normom od dopuštene. Od 60 profesora, koliko im je potrebno po standardima za izvođenje nastave, Univerzitet ih ima zaposleno samo deset, ali ni jedan od njih ne ispunjava zakonske uvjete u pogledu izbora u zvanje.

Tako je jedan profesor održavao nastavu na 56, a drugi na 70 nastavnih predmeta, rekao je voditelj Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta Momčilo Poljić koji je najavio i da će upravni nadzor biti nastavljen i na drugim sveučilištima, a da je cilj uvođenja reda u obrazovanje.

Komentirajući odluku o zabrani rada prorektor Europskog univerziteta u Brčkom Mirko Kulić najavio je da će pokrenuti upravni spora pred sudom u Brčkom u kojem će tražiti odgodu izvršenja rješenja do njegova okončanja.

U međuvremenu studenti su ogorčeni koji smatraju da su oni zapravo samo usputne žrtve politike. Poručuju i da se neće pomiriti s tim da im trud, vrijeme i uložen novac odu u vjetar te da će učiniti sve da zaštite svoja prava.

Tako je putem Facebooka već krenuo poziv upućen svim kolegama da se ujedine kako bi pomoć zatražili i od međunarodne zajednice.

 – Budući da ne znamo svoj status, nema nas tko zaštititi, a ovdje nas je puno iz EU-a, odnosno Hrvatske, u mukotrpnu pravnu bitku koja tek predstoji treba se aktivno uključiti delegacija EU-a, OHR-a i supervizor za Distrikt. Neka svi znaju da im se obraća masa prevarenih i od vlasti ostavljenih studenata iz BiH, ali i iz EU-a i drugih zemalja, stoji u pozivu jedne od studentica objavljenom na Facebooku.

Komentara 5

XA
xaron
14:38 27.01.2014.

Ovo je iz Alan Forda. Dakle to su ti naši diplomci koji nemogu naći posao nego su godinama ma birou.

Avatar gladnijura
gladnijura
16:26 27.01.2014.

I onda se mi čudom čudimo kako naše diplome ništ ne vrijede.

JA
jamanuša
21:17 28.01.2014.

jeli bilo plati i ponesi kući.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije