Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

U Srbiji samo 2 posto ispitanika misli da je JNA bila okupator u Hrvatskoj

vojnik jna
Goran Jakuš/PIXSELL
02.12.2013.
u 22:01

Na pitanje o ulozi JNA u ratu u Hrvatskoj, 41,7 posto ispitanika je odgovorilo kako je vojska štitila SFRJ i Srbe u Hrvatskoj

Da Srbija i Hrvatska trebaju međusobno povući tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde drži 76,8 posto građana Srbije, dok je 12,2 posto protiv toga, pokazalo je istraživanje Prve srpske televizije i agencije NIMMA Media, na uzorku od 1 200 anketiranih osoba što ga prenose srpski mediji.

Hrvatska kao uvjet za povlačenje tužbe traži od Srbije ispunjavanje tri zahtjeva - rješavanje pitanja nestalih, procesuiranje ratnih zločina i definiranje granica na Dunavu, a anketa je pokazala da 34,4  posto ispitanika drži kako Srbija to treba prihvatiti dok se tome protivi 43,5 posto.

Na pitanje o ulozi JNA u ratu u Hrvatskoj, 41,7 posto ispitanika je odgovorilo kako je vojska štitila SFRJ i Srbe u Hrvatskoj, 32,2 drži kako je JNA sprječavala građanski rat. Samo 2,1 posto ispitanika misli da je JNA pokušavala okupirati dijelove Hrvatske, dva posto misli da je to bila izdaja i zaštita vlastitih interesa, dok jedan posto drži kako JNA nije imala nikakvu ulogu.

>> I u Srbiji podsjećaju na godišnjicu pada Vukovara

Komentara 39

PA
patria
22:53 02.12.2013.

Ako JNA u Hrvatskoj nije ratovala kao agresorska vojska, onda je mogla biti samo "osloboditelj" u smislu da je Hrvatsku sustavno i bespoštedno oslobađala od samog fizičkog postojanja Hrvata i od suvereniteta nad vlastitim teritorijem sa ciljem da takvo rješenje ostane konačno.

NA
narod1
21:22 04.12.2013.

Neslužbeno svi mi znamo da je srpska politika iskoristila iedinstvenu povijesnu priliku da realizira stari plan o velikoj Srbiji. U rukama je imala veliku količinu oružja, komandu, financije, politiku i sve ostalo, to je bio preveliki izazov da se ne krene. No već nakon nesrazmjernog sukoba u Vukovaru bilo je jasno da uz svu silu tehnike nema šanse doprijeti do Zagreba i dalje. Već tada rat je izgubila. Službeno Jugoslavija koja se sastojala od ravnopravnih republika prestala je postojati kada su dvije republike odlučile da izađu. JNA već tada nije imala legitimnost da spriječi izdvajanje jer Srbija nije imala pravne ovlasti odlučivati u ime Jugoslavije. Tada je Jugoslavija već prestala postojati, ako ne još u trenutku kada je Srbija suspendirala Ustav i zadržala dva glasa pokrajina. Naravno međunarodnim priznanjem Hrvatske JNA je postala klasični agresor koji se nije mirno povukao već pokušao silom osvojiti teritorij. Srbija nikad nije priznala agresiju niti je klasično potpuno poražena. To će se morati dogoditi kad tad u nekim budućim događajima. Nikada agresor nije pušten da ostane neporažen, ili je nastavio agresiju ili je potpuno poražen

Avatar El Indio
El Indio
08:04 03.12.2013.

A 98% misle da su ZNG uz pomoc Njemacke i Vatikana okupirali Srbiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije