Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.07.2014. u 18:22

Zato je priču o zatrpavanju tunela da bi se spriječio dotok oružja Hamasu teže prodati Sarajevu nego ostatku Europe

Zaokupljena vlastitim problemima, političkim i ekonomskim krizama, bosanskohercegovačka javnost rijetko reagira na događanja u ostatku svijeta. Gaza je, čini se, iznimka, barem kada je o sarajevskoj javnosti riječ. Tako snažno i jasno izražen stav iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, kao što je potpora Palestincima i osuda izraelskih napada, za mnoge predstavlja iznenađenje. Osim univerzalne, ljudske solidarnosti s patnjama drugih ljudi, motive za ovakvu angažiranost svakako treba tražiti i u međumuslimanskoj solidarnosti (jer u Sarajevu, kao i Gazi, danas žive pretežno muslimani), ali i proživljenom iskustvu.

Koliko god kronologija onoga što je dovelo do izraelske ofenzive na Gazu i srpska opsada Sarajeva nemaju dodirnih točaka, toliko ih situacija u kojoj se danas nalazi stanovništvo u toj palestinskoj enklavi ima s onim što je grad na Miljacki preživljavao 47 mjeseci početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Potpuna fizička blokada, razaranja, brojenje žrtava, ovisnost o humanitarnoj pomoći, nedostatak struje i vode, svakodnevica je Gaze. Sve je to preživljavalo i Sarajevo, a jedini tračak nade bio je tunel koji je prolazio ispod obruča koji je oko grada formirala srpska vojska. Kroz njega su ulazili i izlazili vojnici i oružje, ali i hrana, lijekovi, ogrjev. Sve ono što grad u dugotrajnoj izolaciji i blokadi treba. Nitko bolje od Sarajlija ne zna što ti uski prolazi ispod zemlje znače za preživljavanje. Zato je i priču o zatrpavanju tunela da bi se spriječio dotok oružja Hamasu danas teže prodati Sarajevu nego ostatku Europe.

Iz pozicije građana Sarajeva prilično frustrirajuće je gledati Ban Ki-moona kako papagajski poziva na prestanak sukoba ili slušati rasprave na CNN-u o tome tko je prvi prekršio primirje. Sve to neće pomoći civilnom stanovništvu u Gazi da preživi još jedan dan opsade. Baš kao što slične poruke Butrosa Butrosa Galija nisu imale nikakav stvarni utjecaj na goli opstanak Sarajlija u opkoljenom gradu devedesetih.

Nemaju nikakve stvarne koristi Palestinci u Gazi ni od poruka potpore iz Sarajeva, ali barem znaju da su one iskrene, što se, kada su u pitanju riječi nekih zagovornika mira iz međunarodne politike, baš i ne bi moglo tvrditi.

>> Gaza gori, a Hrvatska se češlja 

>> Hrvatski mediji i politika izgubili su moralni obraz u 'slučaju Gaza'

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Moxa
Moxa
20:48 31.07.2014.

Nikakve razlike između fašista i izraelaca nema. Okupacija traje od 1948. godine i od tada jednostavno vrše genocid nad jednim narodom. Stalno trube o holokaustu a oni desetljećima rade isto ako ne i gore stvari .

Avatar zvonac777
zvonac777
10:44 01.08.2014.

Zašto se na svaku osudu Izraela koji je ubio 1000 civila odmah lijepi etiketa antisemitizma. Zar su oni bezgrešni i zato što su proživjeli holokaust daje im za pravo da raketiraju UN škole, bolnice. UN im je 17 puta slao svoju lokaciju.. Djeca su tamo stradala !!!!!!! Užas . Otkud im to pravo . Kad je Hrvatska rješavala problem svojih terorista gdje je poginulo 50 terorista tada je to bio udruženi zloćinački pothvat. Kritizirati izrael je uvijek bio sklizak teren, odmah ti lijepe hitlera i antisemitizam. Samo se pitam otkud im pravo pobiti toliki broj CIVILA a pola poginulih su DJECA ?????

Avatar Moxa
Moxa
22:11 31.07.2014.

gluposti nitko ne umanjuje holokaust ali oni što židovi (izraelci) rade danas ( i desetljeća prije jednak je zločin) možemo šutjeti o tome ili raspravljati o tome ali zna se tko vrši genocid i tko je okupator.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije