Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRUDSKI PROCES

Solana u misiji pomirenja Tihića, Dodika i Čovića

13.06.2009.
u 23:00

Tijekom cijelog današnjeg dana odvijali su se živi diplomatski kontakti i lobiranja kako bi se ipak održao sastanak trojice lidera okupljenih u prudskoj trojki Dragana Čovića, Sulejmana Tihića i Milorada Dodika nakon što je Tihić otkazao dolazak zbog Dodikova inzistiranja da se potpiše dokument kojim se traži odlazak Ureda visokog predstavnika iz BiH.

U posredovanje za održavanje prudskoga procesa i novoga sastanka uključio se i visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana koji je danas u nekoliko navrata telefonski komunicirao s Tihićem, Dodikom i Čovićem, ali kako doznajemo i visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom koji je također bio najavio sudjelovanje na sastanku na kojemu se trebao dati novi poticaj za realizaciju prudskog procesa.

Jačanje protivnika
- U svakom slučaju treba razgovarati jer se u suprotnom daje prostor za djelovanje svima koji žele poništiti mogućnost dogovora, rekao je Čović za Večernjak. Također je istaknuo da je njegovo principijelno stajalište da ne sudjeluje na sastancima koji ne bi okupili svu trojicu lidera. Predložio je da se ubrza dogovor oko reformi koje su sva trojica čelnika obećala Solani i njegovu izaslaniku Robertu Cooperu.

Tako bi do kraja lipnja trebalo okončati dogovore o državnoj imovini što je jedan od glavnih ciljeva koje je pred BiH postavilo Vijeće za provedbu mira. Tijekom srpnja, smatra Čović, trebalo bi organizirati više sastanaka kako bi se utvrdile polazne točke za pregovore oko donošenja novoga ustava.

- Prije svega to je pitanje funkcionalnosti države što bi trebali razriješiti na prvom sastanku te nakon toga razgovarati o nadležnostima, dodao je Čović.

Novi sastanci
On već ima razrađene prijedloge oko nadležnosti državne vlade. Pa ipak, ključno pitanje bit će oko teritorijalnih jedinica i njihovih ovlasti oko čega je bilo najviše polemika i među sudionicima sastanaka prudske trojke Čovićem, Dodikom i Tihićem.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije