Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvije crkve

Reakcije iz Srbije: Razgovor Porfirija i Bozanića - razgovori gluhih

Vladika Porfirije
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
21.08.2014.
u 13:12

Bilo bi zanimljivo čuti, navode Vesti, i kako bi tekao dijalog "dvojice prelata o Alojziju Stepincu, za koga je kardinal Bozanić više puta ponovio da je 'bezgrješan', a koji je o NDH govorio da je ''Božje djelo''

Javnost u Srbiji, sudeći prema pisanju Vesti online, nezadovoljna je razgovorima novoimenovanog zagrebačkog metropolite Porfirija Perića i zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića jer nije bilo riječi o Srbima i Hrvatskoj i "nisu ništa poručili o nemiru u kojemu žive u Hrvatskoj".

- Kardinal i mitropolit srdačno su razgovarali o "svim aktualnim pitanjima", a ni riječi nisu rekli o grubom zakidanju prava srpske manjine, o antićiriličnoj kampanji iza koje stoje upravo katolički biskupi, čiji je doprinos antisrpskoj harangi u Hrvatskoj posljednjih mjeseci sasvim otvoren i otrovan - pišu Vesti online ocjenjujući kako će razgovori u Zagrebu prvih ljudi dviju crkvi, "biti razgovori gluhih". Ovaj list nagađa kako "možda mitropolit Porfirije u prvom posjetu svom domaćinu, kardinalu Bozaniću nije želio izlagati neugodnostima koje bi postavljanje tih pitanja sigurno izazvalo, ali sasvim je sigurno da ih u budućim kontaktima neće moći izbjeći".

Bilo bi zanimljivo čuti, navode Vesti, i kako bi tekao dijalog "dvojice prelata o Alojziju Stepincu, za koga je kardinal Bozanić više puta ponovio da je 'bezgrješan', a koji je o NDH govorio da je ''Božje djelo'', a za pravoslavlje da je ''najveće prokletstvo Europe". Podsjećaju na izjavu metropolita Porfirija o kanonizaciji kardinala Stepinca, kako dijeli mišljenje patrijarha Irineja da "svetac, kojoj god crkvi pripadao, mora biti osoba svijetla i sveta za svu braću u Kristu".

>>Kardinal Bozanić i mitropolit Porfirije pozvali na molitvu za mir

>>Porfirije Perić: Zagreb i ja voljet ćemo se javno!

Komentara 23

MI
Milivoje
14:07 21.08.2014.

kada je ikada jedan pop ili "svetac" srpski rekao istinu o tome sta cine sa susjedima?..velicali su i huskali do "nebesa" na rat

MI
Milivoje
14:05 21.08.2014.

nebeski grijesni narod, sa grijesnim "svecima" cara lazara,i klikom raznih kacavenda ,amplifivoja , artemija....narod koji je ugrozen od svih susjednih naroda

BA
bakulušić
16:37 21.08.2014.

Ovo su susreti kurtoazne naravi na kojima svatko svakoga prihvaća onakvim kakav je. Oko ovakvih susreta se ne pletu medijske "mreže" jer se tu ne rješavaju prijeporna pitanja. Prijeporna pitanja se rješavaju na susretima druge naravi za koje javnost obično nikada ne zna. Svaki susret katolika i pravoslavnih treba pozdraviti bez obzira na narav i moguća prijeporna pitanja. Tako i ovaj. Pozdraviti i za njih moliti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije