Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILORAD DODIK:

'Nisam ruski čovjek, ali za razliku od Amerikanaca, Rusi nas ne ucjenjuju'

milorad dodik
Foto: Dejan Moconja
1/3
30.11.2013.
u 20:33

Plasman BiH na SP u Brazilu nije me osobito dirnuo. Ali, nisu igrači krivi što igraju za državu koja je neuspješna u svemu, kaže Dodik

Aktualni predsjednik Republike Srpske (RS) imao je potporu Amerikanaca u političkome uzletu pri preuzimanju vlasti u tom bosanskohercegovačkom entitetu 1998. godine. SAD Milorada Dodika, najutjecajnijeg političara u BiH, sada smatra velikim problemom zbog jačanja pozicija RS te zahtjevima za veću autonomiju entiteta, ali i povećanog ruskog utjecaja u regiji. Zbog toga pomaže oporbi kako bi srušila Milorada Dodika i njegov SNSD. On pak sve poteze povezuje s pokušajima da se BiH uredi kao muslimanska zemlja u kojoj bi dominaciju imali Bošnjaci. Dodik tvrdi da je BiH protektorat koji nema budućnost.

:: Nedavno je američki diplomat u Sarajevu Nicholas Hill rekao da manipulirate nacionalističkim osjećajima kao Milošević. Kako to doživljavate?

Uvijek kada eskaliraju neki problemi u državi, ponajprije u Federaciji (FBiH), ti međunarodni diplomati, možda čak i iz straha da im se na prosvjedima ne skupi 10.000 Bošnjaka, uvijek posegnu za nekim stereotipnim kvalifikacijama. Ja pripadam srpskom narodu i volim ovaj narod.

:: Ostali ste mi dužni odgovor za Miloševića.

Ako sam išta učinio u životu, onda se nisam svrstao na Miloševićevu stranu onda kada je to bilo politički profitabilno, a za druge pogubno. Bio sam vidljivi protivnik te politike. Sada smo u posve drugom vremenu i ništa se ne može uspoređivati s tim vremenom. Od Miloševića, uostalom kao i od Tuđmana te politike Alije Izetbegovića, imali smo samo probleme. Nisu uspjeli očuvati Jugoslaviju. Koliko god bili tašti u obrani nekih svojih tvrdnji, vidimo da nitko nije prošao dobro nakon raspada Jugoslavije, pa ni Slovenija ni Hrvatska, koje su danas na marginama EU.

:: Imate li osjećaj da vas američka administracija nastoji ukloniti?

Nemam! Ali postoje aktivnosti koje su vidljive preko nevladinih organizacija, medija, oporbe... nametanjem određenih tema. Oni nemaju ovdje nikakvih odgovornosti pa se onda igraju s nekim temama kao što je priča o Bosni koja je neodrživa. Oni misle da su dovoljno jaki i da sve mogu držati na okupu, ali povijest će ih demantirati.

:: Zašto govorite tako?

Uspjeh u BiH podrazumijeva unutarnji dogovor, kojega nema, te da se svi osjećaju lagodno. To sada nije slučaj. Sada se, zamislite, pokušava krivnja za izostanak dogovora o provedbi presude Sejdić-Finci, ustavnih reformi i europskog puta, prenijeti na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Ja sam bio na svim sastancima i moram reći da Čović nije problem jer je u svim varijantama, koje su čak bile ponižavajuće za njega, bio konstruktivan.

:: Tko je onda krivac?

Bošnjačke političke stranke. Hrvati moraju imati mogućnost birati svoje predstavnike, Srbi svoje, kao i Bošnjaci. No, traži se da Bošnjaci zadrže pravo birati svoga Hrvata te da već sutra imaju mogućnost nametnuti Srbina u Predsjedništvo.

Groblja su puna nezamjenjivih. Naivno se vjeruje da će sklanjanjem Dodika dovesti neku novu strukturu koja će im predati RS

:: Hoćete li to dopustiti?

Naravno da neću.

:: Nekad vas se smatralo američkim, a sada ruskim igračem, koji ovamo dovodi ruski kapital i promovira ruske interese. Je li to tako?

Milorad Dodik nesumnjivo je samo igrač RS i srpskog naroda. Ja pripadam sebi u političkom smislu i srpskom narodu i nisam spreman biti ničiji poltron, ni američki ni ruski. Razlika između američke i ruske politike u tome je što je SAD uvijek postavljao uvjete do poniženja. Ruska politika nikada nije imala zahtjeve u pogledu političkih koncesija ili da nas ponize. Ja i danas želim dobre odnose sa SAD-om i cijenim to što su učinili za mir ovdje. Samo lud čovjek ne bi želio imati suradnju s tom moćnom zemljom. Mogu Amerikanci svašta učiniti i inscenirati da sklone Milorada Dodika, ali im poručujem da više ne mogu ponižavati ovaj narod.

:: Je li bilo pokušaja uklanjanja?

Bio je tu Raffi Gregorian (zamjenik visokog predstavnika) koji je pisao optužnice, upravljao medijima i nastojao me ukloniti. Ali ja se ne bojim i sve su te konstrukcije propale.

:: Uklapa li se taj pokušaj vaše diskreditacije u mozaik kojem je cilj ukidanje RS, kako se to može čuti?

Groblja su puna nezamjenjivih ljudi. Ja nisam u RS onaj koji će usmjeriti put ovoga entiteta, ali sada imam mandat. Ja neću pristati na nešto što bi poništilo utjecaj RS ma što tražili Amerikanci. Naivno se vjeruje da će uklanjanjem Dodika dovesti neku novu strukturu koja će im predati RS. I ja sam bio naivan kada sam vjerovao u reforme, a kada sam shvatio da je cilj slabljenje RS, prestao sam slušati diktate.

:: Prije nekoliko dana objavljen je dokument iz vlade RS kojim se definira da je BiH jedino moguća kao decentralizirana zajednica triju entiteta. Je li vaš konačni politički cilj raspad BiH, drukčiji ustroj ili...?

Naše su politike usmjerene prema tome da se poštuje Daytonski sporazum iako to nije nešto što nas usrećuje. No, mi smo dobili određene nadležnosti i ne pada nam na pamet da se toga odreknemo. Nema nijedne autonomije na svijetu koja je spremna sama sebe ukinuti...

:: Ali, imate primjer da su Hrvati to učinili s Herceg Bosnom?!

Da, ali to je bio pritisak Zagreba. A što se tiče dokumenta RS, BiH bi imala tri entiteta, od kojih bi RS bio entitet nedirnut u bilo kojem smislu. Ostala dva trebaju biti ono što predstavlja većinski hrvatski narod, odnosno Bošnjaci u FBiH. Bez unutarnjeg konsenzusa nema rješenja krize BiH. Sada nitko nije zadovoljan. Bošnjaci žele FBiH u kojoj bi dominirali nad Hrvatima, u BiH su još nesretniji jer ne žele dijeliti vlast ni s kim, a ne mogu to ostvariti. Popisom su gotovo panično nastojali postići da ih je više od 51%. No, to ništa ne znači i neće promijeniti politički sustav. Hrvati su nezadovoljni jer su potpuno uništeni gašenjem hrvatske samouprave kada su tenkovima ugašene poslovne banke. To je bio jasan znak da se želi uništiti pozicija Hrvata i dugoročno osigurati dominacija Bošnjaka te se nastojalo umanjiti izglede da traže treći entitet.

:: Što je za vas danas BiH?

BiH je danas neželjeno mjesto, ultimatum međunarodne zajednice. Na završetku rata sklepana je BiH koja je gurnuta u nesigurnost. Doveli su golemu garnituru međunarodne uprave koja je trebala modelirati zemlju. Taj je dio međunarodne uprave neuspješan. Ta BiH ne može na taj način preživjeti. Ja mislim da je Bosna i Hercegovina moguća s tri entiteta u kojima bi u svakome po jedan narod bio dominantan i u kojoj bi se baštinila nacionalna i građanska prava. Ovdje sada na djelu imamo da se pod plaštem građanskoga poništavaju nacionalna prava i to je neprihvatljivo.

:: Često spominjete mogućnost raspada BiH, na što su vam nedavno aplaudirali studenti na predavanju koje ste održali u Beogradu.

Hoćete li možda reći da se ne raspada?

:: Ja to vas pitam.

Hoćete li reći da postoji odnos ljudi prema BiH? Ne postoji!

:: Zašto?

Pa zato što se raspada i to je činjenica. Jednog dana ni tijela BiH neće raditi jer je to nemoguće ako se ne poštuju interesi naroda. Jugoslavija je preživjela toliko godina zbog izgrađenog sustava konsenzusa i na kraju je opet propala jer to nije bilo dovoljno. Ja ne razumijem kako može opstati zemlja koja majorizira cijeli jedan narod – hrvatski. Hrvati su u raspadu Jugoslavije glasovali za nezavisnost BiH. I siguran sam da su to učinili zbog Zagreba, ne zbog BiH. Sada kada bi Hrvati bili u prilici izaći i glasovati na referendumu, siguran sam da ne bi glasovali za ovakvu BiH. Ako sada ima pameti, napravit će se decentralizirana država u kojoj će jednako biti zadovoljni Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Ako ni to ne može, onda postavljam pitanje zašto nas muče ovdje.

:: Očito na to aludirate, a zašto stranci podržavaju bošnjačku politiku, da državu podrede samo sebi?

Postoje unutarnji i geostrateški razlozi. Bošnjaci su se uspjeli predstaviti uz pomoć podvale o multietničnosti. Zamislite Alija Izetbegović i multietničnost! Ali neki su to progutali bez obzira na to što je Alija napisao Islamsku deklaraciju, knjigu u kojoj je pozvao na stvaranje islamske države i uvođenje šerijata u BiH. Onda se u ratu stvorila slika o Bošnjacima kao jedinim žrtvama, a nikada nisu procesuirali stotine slučajeva zločina nad Srbima ili Hrvatima. Međunarodna zajednica suspendirala je stotine hrvatskih i srpskih političara, a nijedan visoki bošnjački dužnosnik nije smijenjen. Sada, kada su posrijedi geostrateški interesi, BiH se nastoji predstaviti kao muslimanska zemlja. Amerika neće žrtvovati svoje dobre odnose s Turskom ili muslimanskim svijetom, koji imaju zahtjeve u pogledu BiH zbog položaja Hrvata ili Srba. Zato se s popisom nastoji manipulirati da bi se pokazalo da je BiH većinska muslimanska zemlja. I ne sporim da to jesu u Sarajevu, Zenici, Kalesiji, ali ovdje nisu i nikada ovdje neće biti većina.

:: Imate li problema odati počast za zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u masovnoj grobnici u Tomašici ili Srebrenici?

Uime RS službenu ispriku uputio je tadašnji predsjednik Dragan Čavić. Nemam namjeru to ponavljati, ali moj je odnos žaljenje za svakoj pojedinačnoj žrtvi iz bilo kojeg naroda. I naravno moj pristup jest da svi koji su činili zločine moraju odgovarati i moraju biti dramatično kažnjeni ma kojem narodu pripadali. Kada je riječ o Tomašica, a vjerojatno ima dosta živih koji su počinili zločine, oni moraju biti procesuirani i odgovarati za zločine. Kada je riječ o Srebrenici, ja žalim za žrtvama, potresen sam svaki put kada pomislim na nemoćne ljude koji su tamo ubijeni. No, smeta mi politiziranje tih zločina.

Poruke “Za dom spremni” ili ćirilični natpisi više štete Hrvatskoj i vrijeđaju Srbe i nemoguće je da zemlja članica EU ne poštuje manjinska prava

:: Je li vrijeme da međunarodna zajednica ode iz BiH?

OHR ostaje ovdje iz straha zbog neodrživosti BiH. To je jasno i samo na strahu od OHR-a može opstajati. Poštenije bi bilo da nam se kaže – ne smijete ući ni u kakav sukob, ali izvolite se dogovorite što želite, zajedno ili razlaz. OHR ovdje ostaje samo da bi mogao prijetiti smjenama. Mislite li vi da bih prihvatio odluku visokog predstavnika o smjeni?! Možda bi oporba, ali vlast sigurno ne bi. Ta je kalkulacija pogrešna.

:: Vidite li odlučnost službenog Zagreba da se riješi hrvatsko pitanje u BiH?

Ne bih davao ocjene o aktualnim odnosima Zagreba, ali mogu reći o prijašnjim. Hrvati u BiH su bili politička kolateralna šteta unutarnje politike Hrvatske toga vremena. Zagreb je natjerao Hrvate u muslimansko-hrvatsku Federaciju BiH i sada se vidi koliko je to bio dramatično loš potez prema Hrvatima u BiH. Da je nastavila egzistirati Herceg Bosna do Daytonskog sporazuma, ne bi je bilo moguće zaobići kao čimbenik. Hrvatska se nakon toga snažno uputila prema Europi i prešutjela je devastiranje pozicije Hrvata te ih je prepustila međunarodnoj zajednici i Bošnjacima. No, Hrvatska je sada članica EU i trebala bi snažnijim glasom zaštiti hrvatska prava u BiH. Što radi danas Zagreb, nemam dovoljno informacija, ali u kontaktima s predsjednikom Ivom Josipovićem mogu reći da se principijelno želi izgraditi ravnopravna pozicija Hrvata u BiH. A Hrvati u BiH, moram reći, očekuju puno više od Zagreba. Oni moraju jasno reći što žele i jasno izraziti svoju volju, a Zagreb im u tome treba pomoći.

:: U Hrvatskoj se događa neka vrsta rata između ljevice i desnice, kulminiralo je sve parolama ‘Za dom spremni’, uklanjanjem ćiriličnih natpisa. Kako to doživljavate?

Da bi došlo do napretka, mora doći do pomirenja dvaju najvažnijih naroda i država ovdje na Balkanu. I kada smo svjedočili nekim potezima naprijed, dogodile su se stvari koje su s naše pozicije uznemiravajuće, kao što Hrvate iritiraju neki drugi slični sadržaji daleke prošlosti koji bude sjećanje na loše odnose. Ja to osuđujem i mislim da je to nepotrebno. Srbi nisu problem Hrvatske. Znam mnoge Srbe koji žive tamo i oni su apsolutno lojalni građani Hrvatske. Poruke Za dom spremni ili ćirilični natpisi više štete Hrvatskoj i vrijeđaju Srbe, i nemoguće je da zemlja članica EU ne poštuje manjinska prava. Unatoč svim zlima koje smo jedni drugima učinili u prošlosti, danas je više nego potrebno normalizirati odnose i nitko ovdje nikome nije smetnja.

:: Navodno vam je Beograd okrenuo leđa te da niste u dobrim odnosima s gospodinom Vučićem, koji bi vas trebao ukloniti s političke scene?!

Eto, nedavno sam s gospodinom Vučićem javno i privatno proveo gotovo pet sati sjedeći u njegovu uredu i s njegovom obitelji. Razgovarali smo prijateljski o svim pitanjima i potpuno je deplasirano to komentirati. 
 Naš je odnos sa Srbijom partnerski, a naše su politike autoritativne i nemaju konflikata. U pogledu Kosova potpuno slijedimo stav Beograda. U pogledu stavova RS, Beograd nas prati i to je logično. To nam pomaže.

:: Srbija, za koju navijate, nije se plasirala na Svjetsko prvenstvo u nogometu. Što očekujete od Hrvatske i BiH u Brazilu?

Hrvatska je prošla jer ima kvalitetu. Naravno da je ovaj događaj na završetku utakmice s Islandom sve nas pomalo pokolebao u vezi s potporom, ali u svakom slučaju sportašima želim puno uspjeha u Brazilu. A što se tiče BiH, taj me plasman nije emotivno dirnuo. Ali, ljudi su igrali dobro i ja poštujem te sportaše koji su postigli uspjeh. Nisu oni krivi što igraju za državu koja je neuspješna u svemu drugome.

Komentara 9

VI
Vincanin
16:30 01.12.2013.

Točno, Rusi Vas ne ucjenjuju, isporučuju jeftiniju robu koja ne odgovara ekološkim standardima kao što je Rafinerija u Bosanskom Brodu pa onda trujete najprije "svoj narod" a onda i "komšije u EU". A Republika Srpska, ovakva kakva jest (dva bubregaega s bolesnim spojem) nikada neće postati niti samostalna država niti dio Republike Srbije. Ne bi li bilo bolje da se Vi politički mudrijaši u BiH zapitate kako je mogla opstati i ostati stabilna jedna Švicarska koja je daleko heterogenija od Bosne i Hercegovine? Možda bi nakon toga nešto u BiH krenulo!

Avatar Pero2013
Pero2013
13:22 02.12.2013.

On je samo jedan od Bosansko Hercegovački Sanadera! Kod nas u HR nije dobro ali kod nji u Bosni je baš katastrofa prema kojoj i mi ubrzano idemo!

AT
atomised
20:44 30.11.2013.

Sram bilo Amerikance. Baš su zločesti. Trebali su, nakon Vukovara, Srebrenice i ostalih stratišta, kao što je to do tada bio slučaj, mirno odgledati novu reprizu pokolja, tzv. etničkog čišćenja i na Kosovu. A oni su eto taj put dobro pecnuli Srbe po prstima. Kako li su se samo usudili. Pa sad ne daju da se Kosovo pretvori u isto ono što je Holebrook uspio zasrati u Bosni, zemlju paraliziranu jednim od tzv. entiteta zbog kojih je i Moldavija biliža Europi od BiH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije