Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprao 4 mlrd. $

Boss Šarić vlasnik je odmarališta u Rovinju i – putovnice!

darko šarić
Foto: Youtube Screenshot
1/3
19.03.2014.
u 21:50

Najtraženiji kriminalac na Balkanu ima i hrvatsku putovnicu

Uhićenje vjerojatno najvećeg narkobosa s prostora bivše Jugoslavije Darka Šarića nije izazvalo preveliko uzbuđenje u hrvatskoj policiji iako je to ime već godinama na popisu imena zanimljivih i našem odjelu za droge. No Šarić, čini se, ipak nije imao težište svoje mreže u Hrvatskoj, osim što je s brodom i 2,8 tona kokaina uhićen Puljanin Anastazije Martinčić. Šarić je ipak i ovdje, tvrdilo se, krijući svoj identitet preko američkih tvrtki, ulagao u nekretnine, tu se spominjalo sindikalno odmaralište u Rovinju.

Sprega s državom

Imao je i hrvatsku putovnicu. Prema podacima OCCRP-a, međunarodne udruge koja se bavi istraživanjem organiziranog kriminala i korupcije, Šarić je djelovao u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Češkoj, SAD-u, Brazilu, Urugvaju, Italiji. U akciji uhićenja sudjelovala je i slovenska tajna služba SOVA, a u toj zemlji već je cijeli niz osoba uhićen i doveden pred sud. U Srbiji se pak naveliko raspravlja o tome tko je iz vlasti pomagao Šariću da izbjegne progon i pere novac od droge te neometano razvija biznis, kupujući tvrtke i nekretnine, najviše u Vojvodini.

– Netko iz države omogućio je Darku Šariću da opere novac, privatizira poduzeća i stekne vrijedne nekretnine – izjavio je srbijanski ministar pravde Nikola Selaković gostujući na televiziji B92.

– Očito je postojala sprega između Šarića i nekih dijelova države – kaže Selaković. Objašnjava kako je pripadnicima Šarićeve grupe (dio njih je pred sudom, dio u bijegu) oduzeto puno nekretnina, tu je bilo i parcela zemljišta u “selima za koja nitko nije čuo”, ali se ispostavilo da se baš tu grade neke ceste ili drugi infrastrukturni objekti.

– Kupljen je velik broj poduzeća, od toga je velik broj propao – kaže srbijanski ministar pa se može zaključiti da nije zanemariv ni Šarićev utjecaj na aktualnu tešku gospodarsku situaciju u Srbiji. U hvatanju narkobosa ključnu je ulogu igrala američka DEA, agencija za borbu protiv droga, a SAD, gdje je predsjednik Barack Obama nedavno Šarića stavio na listu najtraženijih bjegunaca, odmah je pozdravio uhićenje. Američke i britanske obavještajne službe upozorile su i na Rodoljuba Radulovića, zvanog Miša Banana, kao na jednog od vođa narkomreže koji je imao prekooceanske brodove – kaže za B92 Bojana Jovanović, novinarka beogradskog Centra za istraživačko novinarstvo, gdje su puno istraživali međunarodne poslove ovog narkoklana.

Koliki su razmjeri vlasništva Darka Šarića i njegova klana u Srbiji i Crnoj Gori? Tužitelji zasad govore o pranju 22 milijuna eura, no procjenjuje se da je zapravo riječ o 4 milijarde eura, pa čak i da je godišnje ubirao milijardu dolara profita od trgovine kokainom. Šarić je navodno pod kontrolom držao sve dilere u Beogradu, a članovi njegove mreže živjeli su kao da su stalno zaposleni u nekoj solidnoj tvrtki, imali su plaće, slobodne dane, dobivali bonuse, ali su se morali podvrgnuti i strogom kodeksu ponašanja, nije im bilo dopušteno noćno ludovanje ni drogiranje – kazala je novinarka CINS-a.

U Srbiji je Šarić imao 50 kompanija, 10 u offshore zoni, koje su se bavile graditeljstvom, poljoprivredom, noćnim klubovima, ali samo jedna je, klub Kazino u Kragujevcu, glasila na njegovo ime. Novinarka Jovanović uvjerena je da puno toga o Šariću u Srbiji još nije otkriveno te kako on u nekretninama ima milijardu eura.

Razgranat portfelj

Svatko iz mreže također je imao razgranat portfelj vlasništva nad tvrtkama i nekretninama. Vrh piramide bio je u SAD-u, u gradu Delaware Cityju, gdje su bile registrirane tri tvrtke, prema podacima Interpola. U njegovoj mreži, računajući tu samo osobe za koje se na neki način zna da su upletene u to, ima najmanje 90 osoba! Dio njih je pred sudom, neki u Srbiji, neki u Sloveniji, a srbijanski tužitelj za organizirani kriminal Miljko Radisavljević kaže da je još 15 dilera u bijegu te trojica pomagača u pranju novca.

Komentara 37

VE
verakruz
08:14 20.03.2014.

Već sam deset puta ovdje pisao kako i 350 tisuća bošnjaka ima Hrvatsku putovnicu. Kako su je dobili? Potpisivali su izjave da su se ranije izjašnjavali kao Hrvati!?!? prošle godine svi su se uredno odazvali na popis stanovništva u BiH i gle čuda - tamo su se opet izjasnili kao, već pogađate - Bošnjaci... Kakav jadan sustav imamo u Hrvatskoj plače mi se. Osama bin Laden je također imao Hrvatsku putovnicu. Kao i tisuće mudžahedina i dan danas. Kao i ratni zločinci koji se kriju ili u Srbiji ili u zemljama širom svijeta. Ali je bitno da se papiri uredno oduzimaju Hrvatima kojima ti papiri većinom služe da bi regulirali vlasnički udjel u nekretninama, jer im je to neophodno... Jadna je naša politika, a sa njom i država.

KI
Kissinger
22:05 19.03.2014.

mama mia--tko sve nema našu putovnicu!!!

TE
TEZNO
09:24 20.03.2014.

Sjecamo se kako je Radovan Karadzic sa hrvatskom putovnicom drzao predavanja u Hrvatskoj dok su ga trazili, pametnom je ovo dovoljno koju vlast imamo u Hrvatskoj !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije