Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ATRAKTIVNIJE UTRKE

Velike promjene u formuli 1: Vraća se nadolijevanje goriva!

Formula
Reuters/PIXSELL
16.05.2015.
u 09:48

Formula 1 se nalazi u vrlo turbulentnom razdoblju gdje sve više jačaju kritike navijača i struke. Troškovi su postali nesnošljivi, a količina atraktivnosti na stazi je sve manja.

Na jučer održanom kriznom sastanku Strateške grupe formule 1 donesene su neke vrlo važne odluke koje bi trebale biti implementirane 2017. godine. U središtu pozornosti je zasigurno vraćanje nadolijevanja goriva koje je ukinuto krajem 2009. godine, ali i novi, agresivniji aerodinamički pristup, piše GP1.

Naime, formula 1 se nalazi u vrlo turbulentnom razdoblju gdje sve više jačaju kritike navijača i struke. Troškovi su postali nesnošljivi, a količina atraktivnosti na stazi je sve manja. Iz tog razloga je Strateška grupa predložila vraćanje nadolijevanja goriva, uvođenje širih guma, te kreiranje motora s više okretaja što bi trebalo pridonijeti glasnijem zvuku.

Iako će motori biti bučniji, neće se u potpunosti mijenjati, te ćemo i dalje gledati V6 turbo varijantu. Glavni razlog za to leži u činjenici kako aktualne pogonske jedinice privlače mnogo više proizvođača automobila, zbog čega će formula 1 u budućnosti biti puno konkurentnija.

Strateška grupa predlaže i razne aerodinamičke promjene, a cilj je da bolidi budu agresivniji i atraktivniji. Sve ove preinake bi trebale u konačnici ubrzati bolide za 5 do 6 sekundi po krugu. Raspravljalo se još o formatu trkaćih vikenda, te o opciji da momčadi od iduće godine samovoljno biraju dvije od ponuđene četiri komponente guma za svaku utrku.

Sada navedeni prijedlozi trebaju biti odobreni od strane F1 komisije, a potom potvrđeni od strane FIA-e na Svjetskom motorsportskom vijeću u srpnju.

>> Više pročitajte na GP1

>> Schumacherova žena mjesec dana nakon razvoda od vozača F1 skinula se za Playboy

Komentara 10

MA
Makava
13:09 16.05.2015.

I bilo bi lijepo da bude opet prijenos na telki!

Avatar Hazl113
Hazl113
13:26 16.05.2015.

Radi svih tih promjena od kada je Schumaher počeo vladati F1 gledanost i uživanje pada. Što se tiče povratku nadolijevanja goriva se slažem, ali treba ukinuti kompletan pravilnik o gumama. Radi čega vozač mora koristiti obje varijante guma u jednoj trci. Radi čega ne bi koristio gume po svojem izboru, pa čak i mješati varijante. Prednje tvrde, zadnje meke i obrnuto. Obavezno maknuti oznaku na gumama da se ne zna o kojoj se mješavini radi. Pa ljudi, F1 bi trebala biti vrh oktanskog sporta, gdje se upotrebljava najmodernija tehnologija. Hajde, neka im je i turbo motor, mada sam protivnik toga. U F1 se ne bi trebalo šparati na ničemu. Onaj koji to ne može pratiti, neka se povuće iz natjecanja. Jednostavno u F1 ne smije biti ograničenja ničeg, osim težine i širine bolida te zapremine motora. Sve drugo treba dozvoliti. ako treba i 50 motora po sezoni.

HR
HrvojeST
14:09 16.05.2015.

vratite zujanje na formula, sad su kao fenovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije