Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VN Malezije

Prva pobjeda Ferrarija od 2013.: Vettel slavio ispred Hamiltona i Rosberga

Sebastien Vettel
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
29.03.2015.
u 12:11

Nijemac se tako u svojoj drugoj utrci za talijansku momčad popeo na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

Ferrarijev vozač Sebastian Vettel došao je do pobjede u uzbudljivoj utrci za VN Malezije na Sepangu, piše GP1. Nijemac se tako u svojoj drugoj utrci za talijansku momčad popeo na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, prvu za Ferrari od VN Španjolske 2013. godine.

Drugi je bio Mercedesov vozač i svjetski prvak Lewis Hamilton koji je kasnio osam sekundi za pobjednikom utrke. Slijedi ga timski kolega Nico Rosberg sa zaostatkom od četiri sekunde.

Na startu utrke Hamilton je odjurio naprijed dok je Sebastian Vettel uspio zadržati drugu poziciju. Međutim, aktualni svjetski prvak nije napravio veću razliku u odnosu na Ferrarijevog vozača. Kimi Raikkonen je odmah na početku morao svratiti u boks po nove gume zbog kontakta s Felipeom Nasrom u zadnjem zavoju koji je oštetio stražnju lijevu gumu Finčevog SF15-T, a ubrzo isti potez radi i Sauberov vozač.

Već je tada bilo jasno da ćemo gledati zanimljivu i uzbudljivu utrku, a to je par krugova poslije potvrdio i izlazak sigurnosnog automobila – Marcus Ericsson je kasno kočio i produžio ravno u prvom zavoju te je ostao zaglavljen u šljunku. Mercedes je oba bolida pozvao u boks i stavio im tvrde gume, dok je Sebstian ostao na stazi. Hamilton se vraća na šesto mjesto te je zaostatak za Vettelom već tada iznosio 10 sekundi. U 15. krugu drugi puta u boks ulazi Kimi Raikkonen, a u 18. i njegov timski kolega s vodeće pozicije. Nijemac se na stazu vraća ispred dva Williamsa i Nice Rosberga, a svog sunardonjaka veoma lako prelazi na kraju 21. kruga.

U 25. krugu Hamilton ulazi u boks po novi set mediuma, Sebastian Vettel opet dolazi u vodstvo te postaje potpuno jasno da Ferrari danas ima bolid za pobjedu. Iza vodećih su se također vodile stalne borbe za pozicije koje nose bodove – istaknut ćemo kontakt Hulkenberga i Kvjata u drugom zavoju u kojem je Rus izvukao deblji kraj te incident drugog Force Indijinog vozača – Sergio Perez je u 32. krugu imao kontakt koji je Romaina Grosjeana nakratko izbacio sa staze, a oba Force Indijina vozača su potom dobila vremenske kazne od 10 sekundi – novost koju suci imaju za ovi godinu.

U 35. krugu u boks ponovno ulazi Kimi Raikkonen i prelazi na tvrde gume te se vraća na četvrtu poziciju, a dva kruga isti potez radi i vodeći čovjek utrke i njegov timski kolega. Ovog puta Nijemac se na stazu vraća na drugo mjesto ispred Rosberga.

Par krugova poslije u boks treći puta ulazi Lewis Hamilton i prelazi na tvrđu gumu. Britanac je preko radija momčadi odmah rekao da je to krivi izbor, ali s pitwalla mu odgovaraju da je to jedina opcija jer je medium već dosta iskorišten. Lewis u zadnjim krugovima utrke nije uspio zaprijetiti Vettelu pa Nijemac dolazi do pobjede na VN Malezije. Kimi Raikkonen je došao do četvrtog mjesta, a nakon borbe u zadnjim trenucima do pete pozicije dolazi Valtteri Bottas ispred svog momčadskog kolege Felipea Masse.

Sedmi je bio Max Verstappen koji tako sa 17 godina i 180 dana postaje namlađi osvajač bodova u povijesti Formule 1. Slijedi ga timski kolega Carlos Sainz, a bodove su još osvojila dva vozača Red Bulla, Daniil Kvjat i Daniel Ricciardo.

Zbog problema s bolidom utrku uopće nije startao Manorov Will Stevens. U 21. krugu zbog problema s bolidom odustao je Fernando Alonso, a u 42. i njegov timski kolega Jenson Button.

Poredak vozača:

1. Lewis Hamilton 43 bodova

2. Sebastian Vettel 40

3. Nico Rosberg 33

4. Felipe Massa 20

5. Kimi Raikkonen 12

6. Felipe Nasr 10

7. Valtteri Bottas 10

8. Daniel Ricciardo 9...

Poredak konstruktora:

1. Mercedes 76 bodova

2. Ferrari 52

3. Williams/Mercedes 30

4. Sauber/Ferrari 14

5. Toro Rosso/Renault 12

6. Red Bull/Renault 11

7. Force India/Mercedes 7

8. Lotus/Mercedes 0

8. McLaren/Honda 0

10. Manor/Ferrari 0

Sve o Formuli 1 čitajte na portalu GP1.

>>Fernando Alonso konačno progovorio o nesreći i objasnio što se dogodilo!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije