Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napušta Lotus

Haas F1 Team potvrdio Romaina Grosjeana za 2016.

Romain Grosjean
Reuters/Pixsell
30.09.2015.
u 11:10

Grosjean će eventualnim dobrim predstavama probuditi znatiželju Scuderije Ferrari, Haasovog partnera i dobavljača pogonskih jedinica te drugih komponenti.

Romain Grosjean je postao prvi vozač kojeg je za svoju debitantsku sezonu u 2016. potvrdila američka momčad Haas F1 Team. Ceremonija predstavljanja je održana na press konferenciji u Sjevernoj Karolini, gdje se nalazi baza nove ekipe, piše GP1.

29-godišnji Francuz će napustiti Lotus koji se posljednjih mjeseci nalazi u velikim financijskim problemima i čija budućnost još uvijek nije (službeno) osigurana i potvrđena. Ekipa iz Enstonea će sljedeće godine vjerojatno postati Renaultova tvornička momčad, ali iako u dobrim odnosima s francuskom kompanijom, Grosjean će karijeru nastaviti u Haasu te će eventualnim dobrim predstavama probuditi znatiželju Scuderije Ferrari, Haasovog partnera i dobavljača pogonskih jedinica te drugih komponenti.

Romain se trenutno nalazi na devetom mjestu u poretku vozača, najbolji rezultat ove sezone mu je treće mjesto s VN Belgije, što mu je bilo 10. postolje u karijeri.

“Proveo sam 10 godina u Enstoneu, dečke poznajem jako dobro i bilo bi lako da sam se i dalje htio osjećati ugodno i ostati u momčadi. Ali na kraju se stvari svode na to da želim pokušati pobjeđivati i osvajati prvenstva te sam osjećao da je dolazak ovdje u Haas bio dobar korak u dobrom smjeru kako bih to ostvario”, rekao je Francuz.

“Ono što grade Gene Haas i svi u Haas F1 Teamu je impresivno te sam jako ponosan što sam dio toga. Formula 1 je nevjerojatno konkurentna i jedini način za uspjeh je pronalazak novih načina na koje ćete raditi. Ovo je nova mogućnost s novom momčadi koja je odabrala dosta drugačiji pristup Formuli 1. Vjerujem u njihov pristup i oni vjeruju u mene. Predan sam dati apsolutno najbolje od sebe u svojoj trenutnoj momčadi na posljednjih pet utrka, ali sam jako uzbuđen zbog onoga što nosi budućnosti u Haas F1 Teamu.”

Gene Haas je za ovako težak pothvat trebao brzog, ali i iskusnog vozača, a obje kvalitete sa sobom donosi Grosjean.

“Željeli smo iskusnog vozača koji je sposoban razvijati naš bolid i naš trkaći tim kako bi mogli osvajati bodove i poboljšavati se svakom utrkom i svakom sezonom. Njega smo pronašli u Romainu Grosjeanu. Dugo sam bio uključen u motorsport te sam rano naučio da je vozač najvažnija komponenta. Romain ima jako dobre rezultate te će biti važna imovina Haas F1 Teama.”

S njim se slaže i šef trkaće momčadi Gunther Steiner koji vjeruje da će Francuz biti pokretačka sila potrebna da novu momčad potakne na konkurentnost od njenih samih početaka.

“Osim što je iskusan vozač Formule 1, Romain je tehnički jako dobro potkovan. On daje jak i poseban feedback o tome kako se bolid ponaša. Kako budemo razvijali naš bolid na testiranjima i kroz sezonu, njegove riječi će biti krucijalne”, rekao je Steiner.

Grosjean je u Formuli 1 debitirao polovicom 2009. kao zamjena za Nelsona Piqueta u Renaultovoj momčadi. 2011. je osvojio naslov prvaka GP2 serije, a već 2012. je ponovno dobio priliku u oktanskom cirkusu, i to u istoj momčadi, ali pod Lotusovim imenom. Od svojih početaka do danas, Romain je zabilježio veliki napredak na mnogim područjima te je sazrio u vrlo dobrog vozača.

Haas F1 Team još uvijek nije objavio ime njegovog timskog kolege, ali se vjeruje da je glavni kandidat Ferrarijev testni i rezervni vozač Esteban Gutierrez, koji će najvjerojatnije biti potvrđen oko njegove domaće utrke, VN Meksika.

Nova momčad u Formulu 1 ulazi nakon što je njihov vlasnik i osnivač, istoimeni Gene Haas, zabilježio veliki uspjeh u NASCAR-u. Šef momčadi će biti Gunther Steiner, Austrijanac koji je ranije radio u Jaguaru i Red Bullu. Zanimljivo, kada se sljedeće godine pojave na VN Australije, Haas F1 Team će biti prva američka momčad u Formuli 1 od 1986. godine kada su stazama jurili bolidi Haas Lole, čiji suosnivač Carl Haas ipak nije u rodu s osnivačem Geneove momčadi.

Shakedown novog bolida se očekuje u prosincu ove godine.

>>Lewis se izjednačio sa Sennom: Sve mi izgleda nestvarno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije