Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krivotvorenje isprava

Zbog naljepnica na tablicama možete završiti u zatvoru

registracije
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/5
11.07.2016.
u 21:32

Ako nemate nove tablice, i dalje morate na stražnjem dijelu auta prilikom prelaska granice imati elipsastu naljepnicu s HR oznakom

Konačno smo dobili nove registarske tablice s oznakom Europske unije, tri godine nakon ulaska u EU. Izgled im je istovjetan starima, osim što je s lijeve strane dodan plavi pravokutnik kao oznaka pripadnosti Europskoj uniji, tzv. europski logo i nacionalna oznaka za Hrvatsku – HR. Tako se nove tablice na prvi pogled uopće ne razlikuju od starih tablica na koje su mnogi vozači lijepili plave naljepnice sa žutim zvjezdicama kao logom EU i oznakom HR, koje se mogu kupiti na svakoj benzinskoj postaji i postale su pravi hit čim je 2013. Hrvatska ušla u EU.

Iako ni ranije, baš kao ni sada, nije dopušteno lijepljenje bilo kakvih naljepnica na tablice koje su službena isprava Republike Hrvatske, policija je to godinama tolerirala i većinom nije kažnjavala vozače, pogotovo na početku našeg članstva u EU kad su na valu euforije tisuće vozača lijepile EU oznake na tablice. Zbog toga MUP sada, kad smo dobili nove tablice, upozorava da je registarska pločica službena isprava i njezin je izgled propisan pravilnicima. Svako mijenjanje, odnosno preinaka kakvu predstavlja i lijepljenje naljepnica može se tretirati kao oblik utjecaja na njezin izgled, odnosno kao krivotvorenje.

Redovna zamjena tablica

– Savjetujemo građanima da to ne čine. To nema smisla i za to nema potrebe. Policija, ako ih zatekne u prometu s krivotvorenim tablicama, može protiv njih podnijeti prijavu – objasnili su iz MUP-a. Za kazneno djelo krivotvorenja službene isprave propisana je i kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Nitko još za to u Hrvatskoj nije optužen, iako smo svjedoci da su takve naljepnice na tisućama automobila. Nekakav je neslužbeni stav da se takvim vozačima naloži da naljepnice skinu kad ih se zaustavi, a svakako to moraju napraviti na tehničkom pregledu. Ali, svakako je dobro znati da vas policija, ako se zainati, može prijaviti za krivotvorenje isprava.

Važno je naglasiti da stare tablice niste dužni odmah zamijeniti novima, već će se one postupno zamjenjivati u svim onim slučajevima redovnih zamjena – kad vozači prvi put registriraju vozilo, prilikom promjene registarskog područja, u slučaju gubitka, krađe ili oštećenja tablica. Ali, ako baš želite zamijeniti svoje sadašnje pločice novima, to će vas u najjeftinijem slučaju, kada platite izradu samih tablica (65 kuna, dva komada) i poplaćate sve namete, stajati 278 kuna. Svi koji imaju nove registarske oznake više nisu dužni prilikom izlaska iz zemlje na stražnjem dijelu vozila istaknuti elipsaste naljepnice s oznakom HR. Svi ostali vozači sa starim tablicama moraju i dalje, ako putuju izvan granica Hrvatske, na stražnjem dijelu vozila imati istaknutu naljepnicu elipsastog oblika, najmanjih dimenzija 17,5 x 11,5 cm, s crnim obrubom i međunarodnim znakom (HR) otisnutim crnim slovima na bijeloj podlozi.

Kazna 300 kuna

Tako je još određeno Bečkom konvencijom iz 1968. Oznaka mora biti vidljiva na stražnjem dijelu vozila. Dakle, nikakva drukčija naljepnica nije valjana, ni plava s EU zvjezdicama ni crno-bijela manjih dimenzija, kakve se prodaju kod nas. Ako je nemate, riskirate kaznu od 300 kuna pri prelasku hrvatske granice, a zbog toga što nemate propisanu oznaku svoje države, može vas kazniti i policija u inozemstvu. Posebno treba paziti u BiH, čiji policajci redovito gledaju imate li propisanu naljepnicu.

S novim tablicama znatno su pojeftinile registarske pločice po izboru, dakle, one koje osim grba, loga EU i oznake grada mogu sadržavati brojke ili slova po izboru vlasnika, koje će sa 6720 kuna pojeftiniti na 2000 kn. To je dobra prilika za tvrtke za reklame.  

>>Potrošeni milijuni da bismo dobili pločice kakve smo imali, samo sa znakom EU

Komentara 63

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
21:49 11.07.2016.

ma dajte molim vas kakav zatvor...prestanite vise lagati ovaj napaceni narod...u lijepoj nasoj se kradu milijuni odavaju drzavne tajne preprodaju poduzeca za kunu pa nitko u zatvoru nije...

KR
kresimirn
21:56 11.07.2016.

milijunceke mozete ukrast pa gulit krumpire il igrat golf....a kad ubijete s autom il brodom...koji mjesec......da se odmorite...a tek upravljanje gradom iz zatvora....

PI
pinichi
22:16 11.07.2016.

A što su to "krivotvorene tablice", ako sadržavaju sve što je propisano, još po standardnim dimenzijama?Ili se radi o nečijem monopolu, pa mogu samo tablice proizvedene u određenoj radionici, ili.........?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije