Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autoindustrija

VW-u dozlogrdila Azija, ulaže
10 mlrd. eura u tvornicu baterija

VW
Foto: DPA/PIXSELL
1/5
28.05.2016.
u 00:15

Njemački automobilski div pogođen skandalom s varanjem na testovima količine ispušnih plinova okreće se elektrifikaciji

Njemačka VW grupa, poslije japanske Toyote najveća automobilska grupacija na svijetu, planira vlastitu proizvodnju baterija za električne automobile, objavila je njemačka novinska agencija DPA pozivajući se na neimenovani izvor u upravi VW grupe. Automobilski div koji proizvodi Volkswagen, Audi, Škodu, Seat i Porsche prošle se jeseni našao usred velikog skandala kada je priznao da je varao na testovima ispušnih plinova svojih najpopularnijih dizelskih motora, zbog čega je naposljetku ostavku morao dati i dugogodišnji uspješni izvršni direktor Martin Winterkorn.

Prema pisanju njemačkog poslovnog dnevnika Handelsblatt, dugoročna strategija novog izvršnog direktora Matthiasa Müllera, koju bi trebao iznijeti glavnoj skupštini 22. lipnja, uključuje da u idućih 10 godina VW grupa godišnje proizvodi milijun električnih automobila, za razliku od 67.000 koliko ih sada proizvodi na godinu (VW grupa je ukupno u 2015. proizvela 9,93 milijuna vozila).

U sklopu tog cilja je i gradnja vlastite tvornice baterija za električne automobile koja bi se trebala graditi u gradu Salzgitteru blizu matičnoga grada Wolfsburga, a investicija bi stajala 10 milijardi eura. Time bi se VW grupa riješila ovisnosti o azijskim proizvođačima baterija za električne automobile poput Panasonica, LG-a i Samsunga, koji su sada dominantni na tržištu.

Baterije, njihova još uvijek visoka cijena i nedovoljan kapacitet za komfornu vožnju najveći su problem elektrifikacije autoindustrije. Baterije danas čine 30 do 40 posto vrijednosti cijelog automobila na struju. Dok baterije ne pojeftine i ne omoguće veću autonomiju s jednim punjenjem, električni automobili se neće masovno kupovati i potisnuti automobile s klasičnim motorima.

Vlastita proizvodnja baterija je strateški interes VW-a i zbog očuvanja tisuća radnih mjesta zaposlenika koji sada rade motore s unutarnjim izgaranjem i mjenjače. VW grupa trenutačno proizvodi potpuno električne automobile VW e-golf i e-up, kao i više plug-in hibridnih vozila poput Audija A3 e-tron i VW Golfa GTE.     

Komentara 4

Avatar Pavel ic
Pavel ic
01:47 28.05.2016.

nece sigurno u hrvatsku

Avatar NeNormalan
NeNormalan
08:24 29.05.2016.

sad će azijci prepoloviti cijenu baterija, nemreš ti njih samo tak

AN
ANTIkomunist55
02:33 28.05.2016.

ima sirijaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije