Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIESELGATE

VW američkim trgovcima isplaćuje 1,2 milijarde dolara nagodbe

VW Golf
Foto: SEBASTIAN GOLLNOW/DPA/PIXSELL
1/5
24.01.2017.
u 12:16

Ta je njemačka kompanija u rujnu 2015. godine priznala da je instalirala tajni softver u dizelskih automobilima kako bi lažirao vrijednosti pri ispitivanjima emisije ispušnih plinova i prikazao vozila više ekološkima nego što stvarno jesu.

 Volkswagen (VW) će američkim trgovcima svojih vozila u prosjeku isplatiti 1,85 milijuna dolara, u sklopu nagodbe ukupno vrijedne 1,2 milijarde dolara, koju je odobrio američki sudac vezano za skandal oko lažiranja testova emisije štetnih plinova na dizel vozilima.

 Američki okružni sudac Charles Breyer odredio je da odšteta za 650 trgovaca treba biti isplaćena u sljedećih 18 mjeseci, u nagodbi koju je ocijenio "poštenom, razumnom i adekvatnom".

VW je do sada pristao na ukupno 22 milijarde dolara naknade štete vlasnicima vozila, regulatorima za zaštitu okoliša, američkoj državi i trgovcima zbog varanja na testovima ispušnih plinova.

Ta je njemačka kompanija u rujnu 2015. godine priznala da je instalirala tajni softver u dizelskih automobilima kako bi lažirao vrijednosti pri ispitivanjima emisije ispušnih plinova i prikazao vozila više ekološkima nego što stvarno jesu.

U stvarnosti, vozila su emitirala 40 puta više štetnih plinova od zakonski dozvoljenih razina onečišćenja, a trgovci su tvrdili da im je nastali skandal okaljao brand i uništio prodaju.

Izvršni direktor VW-a za sjevernu Ameriku Hinrich Woebcken ranije je kazao da kompanija vjeruje da je nagodba s trgovcima vrlo važan korak „u predanosti VW-a da ispravi stvari za sve naše dionike u SAD-u".

>> VW priznao krivnju i ispregovarao 4,3 milijardi dolara vrijednu nagodbu s američkim vlastima

Komentara 4

HR
HrvatskiPredsjednik
22:41 26.01.2017.

Pazi, na tisuce prevarenih u hrvatskoj a ovaj text ima samo 152 pregleda u dva dana. Kakav je to soj kupaca kada ih namagarcis a oni se ne bune i ne traze obestecenje. Glavno da je "premium" u ili izvan garaze a sto je ispod haube koga briga!

DU
Deleted user
16:09 24.01.2017.

dionike?! you mean stakeholders?

BL
bellator luminis
08:33 27.01.2017.

Krampwagen je skupi poluproizvod sa toliko mana da ih je teško sve nabrojati, ali u Europi sve prolazi pa čak i sumanuta potrošnja ulja njihovih što benzinaca što dizelaša. Sve po prospektu!! U Americi to ne prolazi! Kupci se masovnoo žale na njihove automobile tako da ova prijevara sa ispušnim plinovima je kap u moru u usporedbi s njihovim ostalim blamažama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije