Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO ISTRAŽIVANJE

Vozite dehidrirani? To može biti opasno kao vožnja u pijanom stanju

vožnja
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
28.04.2015.
u 09:13

Dehidriranost utječe na vrijeme reakcije, usredotočenost, razmišljanje i raspoloženje

Mnogi se tijekom puta suzdržavaju od vode, sokova i ostalih pića kako se ne bi morali stalno zaustavljati da bi išli na WC. Međutim, vožnja dok ste dehidrirani može biti opasna baš kao i vožnja u alkoholiziranom stanju, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Physiology and Behavior.

Znanstvenici Sveučilišta u Loughboroughu testirali su vozače koji su dva sata vozili u simulaciji kada su bili hidrirani i dehidrirani. U prvom slučaju dogodilo se 47 nesreća, a u drugom čak 101. Povećale su se i pogreške kao što su kasno kočenje i skretanje izvan traka.

Šef istraživanja Ron Maughan rekao je za Yahoo Health da naš mozak postaje konzerviran kad smo dehidrirani, što negativno utječe na našu sposobnost vožnje. Nutricionistica Kim Larson ističe da dehidriranost utječe na vrijeme reakcije, usredotočenost, razmišljanje i raspoloženje.

>> Evo zašto biste ujutro trebali piti vodu na prazan želudac

>> 7 znakova kojima vam organizam poručuje da ste dehidrirali

Komentara 1

KS
krao_sam
12:10 28.04.2015.

Toliko puno pijem da sam uvijek dehidriran.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije