Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLEDAJTE SNIMKU

Impresivno: Teslin automobil sam je odvezao vlasnika na posao, ostavio ga i otišao pronaći parking

tesla model x
Foto: Reuters/PIXSELL
21.10.2016.
u 13:12

Musk je također napisao da će vlasnici vozila imati opciju "Summon" na svojim mobilnim telefonima. Kada je aktiviraju, automobil će ih sam locirati i doći po njih.

U srijedu je iz Tesle objavljeno kako će uskoro svi njihovi električni automobili imati ugrađene komponente koje su potrebne da bi vozila postala potpuno autonomna.

Njihov izvršni direktor Elon Musk u četvrtak je objavio video koji pokazuje na što su točno mislili kada su spomenuli potpuno autonomna vozila. Impresivni video otkriva kako Tesla Model X izlazi iz garaže, dolazi do vozača (zbog zakona jedna osoba mora sjediti za upravljačem) te se vozi po okolnim cestama, prolazi kroz križanja i autoceste i dolazi do parkirališta gdje staje kako bi vozač izišao iz automobila. Na kraju se Model X sam parkira.

Kako Guardian piše, ovo je vrlo impresivno za automobil koji ničime ne odaje da je riječ o autonomnom vozilu. Uzmimo za primjer Googleov automobil koji na krovu ima instrument Lidar i druge stvari koje upućuju na to da je riječ o automatizaciji.

– Tražeći parking, automobil čita znakove je li dopušteno parkirati na tom mjestu, zato je preskočio invalidsko mjesto – kazao je Musk. 

Musk je također napisao kako će vlasnici vozila imati opciju "Summon" na svojim mobilnim telefonima. Kada je aktiviraju, automobil će ih sam locirati i doći po njih.

Raniji Teslini automobili imaju opciju autopilota, no ta vozila nisu potpuno autonomna. Musk je kazao kako bi nadogradnja tih automobila na autonomna vozila bila preskupa. Zbog naziva autopilot, Njemačka je opomenula Teslu i zatražila da u reklamama prestanu koristiti se tom riječi i podsjete trenutačne vlasnike da moraju imati punu pozornost dok se nalaze za volanom, a imaju aktiviran sustav autopilot.

>> Vozač se odmara, a šleper s plavim svjetlima vozi sam

Komentara 9

Avatar Ironman0105
Ironman0105
13:57 21.10.2016.

Marka automobila je Tesla, no ti ni u kom slucaju nije Teslin, nego vlasnikov automobil

DU
Deleted user
15:53 21.10.2016.

Ja ne dam ni ženi da me vozi, a kamoli ovoj gvožduriji na baterije...

AA
aabbcc
09:11 23.10.2016.

Ja bi da može vlasnika odvuci u kafanu i vratiti a to na posao ako vlasnik može raditi može i voziti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije