Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVITET

Tesla predstavio svoj prvi SUV, Model X, sa 'sokolskim vratima'

Tesla Model X
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
30.09.2015.
u 16:36

Model X može prijeći oko 400 km s jednim punjenjem

Tesla je u utorak predstavio i svoj prvi SUV, električni Model X. Luksuzni automobil se, barem izvana, ponajviše ističe takozvanim sokolskim stražnjim vratima (Falcon Wing doors), koja se dižu prema gore, dok su vozačka i suvozačka obična. Osim što atraktivno izgledaju, ovakva vrata, tvrde u Tesli, omogućuju lakši prolaz od običnih i klizećih vrata. Opremljena su senzorima kako ne bi udarila u strop.

Model X ima pogon na sve kotače, dva električna motora, može prijeći oko 400 km s jednim punjenjem, a prima sedmero ljudi, prenosi Reuters. Naglasak je stavljen na sigurnost, a ni performanse nisu zapostavljene. Model P90D, na primjer, ubrzava do 100 km/h za samo 3,2 sekunde u takozvanom Ludicrous modu, a najveća brzina mu je 250 km/h.

Šef Tesle Elon Musk rekao je da je riječ o najtežem autu za izgradnju na svijetu. Objasnio je kako je najteže bilo učiniti da se vrata otvaraju elegantno, a velik izazov bili su i vjetrobransko staklo, za koje je Musk rekao da je najveći komad stakla ikad upotrijebljen u jednom autu, te individualno pomična sjedala.

- Dobro sjedalo jedna je od najtežih stvari za dizajniranje - rekao je Musk.

Cijena novog Teslinog modela doseže 144.000 dolara. Musk je procijenio da ga je već naručilo 25.000 ljudi te da će za isporuku biti potrebno osam do 12 mjeseci. Tesla trenutno u ponudi ima luksuznu limuzinu Model S, a njihov prvi automobil, sportski Roadster, više nije u proizvodnji.

>> Kakvo je to ubrzanje! Tesla je iznad klasične konkurencije. Vrhunac

>> Elon Musk: Na Mars treba baciti nuklearne bombe

Ključne riječi

Komentara 3

MN
mate.no
18:41 30.09.2015.

Od tih 25000 jedno 15000 su skandinavci, ako ne i vise. Oni obozavaju nezagadjenost i aute na struju.

AA
aabbcc
22:45 30.09.2015.

Opremljena su senzorima kako ne bi udarila u strop.___masta radi svasta a ako je strop nizak moze se i kroz prozor izaci, obicno je to 2,2m u javnim garazama .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije