Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
put od 2200 km

Tesla Convoy 2014 kreće iz Zagreba u četvrtak u 15 h

Tesla Convoy 2014
Foto: VL
1/3
17.09.2014.
u 16:26

Tesla Convoy 2014. je inicijativa kojom se želi popularizirati uporaba električnih i hibridnih vozila u jugoistočnoj Europi.

Osnivač Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, Saša Cvetojević, sutra u 15 sati ispred Green Golda kreće na put od 2200 km električnim automobilom Tesla S. Na polasku će ga pratiti konvoj od desetak električnih i hibridnih vozila.

Tesla Convoy 2014. inicijativa je kojom se želi popularizirati uporaba električnih i hibridnih vozila u jugoistočnoj Europi.

Dio je šire inicijative koja je pokrenuta u Smiljanu, mjestu rođenja našeg najvećeg znanstvenika Nikole Tesle, 10.srpnja 2014. na dan njegova rođenja. Tada se okupila grupa od pedesetak poduzetnika i investitora, sa svih strana svijeta, štovatelja lika i djela Nikole Tesle.

Na tom je skupu zaključeno da treba pokrenuti aktivnosti kojima bi se omogućilo nekom novom potencijalnom znanstveniku, možda čak veličine Nikole Tesle, pojavljivanje u javnosti. Zaključeno je da regija ima potencijala, ali da mladi i inovativni ljudi teško uspijevaju razviti svoje projekte te da treba poticati inovativnu kulturu i poduzetništvo u regiji pa ljude koji imaju dobre projekte povezivati s investitorima i mentorima iz zemalja koje imaju kapital.

Stoga se pristupilo formiranju World Tesla Innovative Networka – organizacije koja će djelovati kao globalni akcelerator za startupe iz regije.

Foto: VLm

Prvi korak inicijative za formiranje TIN-a („Pillar I.“ – Awareness) jest Tesla Convoy 2014 (od 18. do 24. rujna 2014.), u kojem će električno vozilo Tesla model S prijeći rutu od 2200 km ( Green route) po gradovima regije i putem promovirati električna vozila te potrebu za infrastrukturom za električna vozila na ruti. Promovirat će se novi koncepti koje električna vozila donose, novi poslovni modeli koji se otvaraju uporabom novih tehnologija povezanih s takvim vozilima te će se poticati mlade ljude da razmotre poduzetništvo kao jednu od opcija uz pomoć koje mogu ostvariti sebe i promijeniti svijet.

Drugi korak jest „Pillar II.“ – Education (od 24. rujna do 18. listopada 2014.). Održat će se serija predavanja, prezentacija i radionica o Nikoli Tesli i njegovim djelima. Bit će predstavljeni i patenti koje je tvrtka Tesla Motors dala na slobodno korištenje cijelom svijetu. Održat će se i dva natjecanja „The Next Tesla Thing“ i „Design your next EV“ na kojima ćemo omogućiti mladim ljudima iz regije prijavu projekata i poslovnih ideja te provjeru njihovih koncepata prije izlaska na tržište.

Treći korak „Pillar III.“ – Realization (od 18. listopada do 17. studenoga 2014.) razdoblje je finaliziranja projekta. Izabrat ćemo najbolje na natječajima i pomoći im da se pripreme za razgovore s investitorima ili izlazak na tržište. Formirat ćemo regionalni poduzetnički ekosustav i poticati direktnu suradnju poduzetnika i investitora. Cilj je kreirati zajednički investicijski fond s posebnom ulogom poslovnih anđela, države i EU sredstava, a koji bi investirao u inovativne projekte s ciljem podržavanja razvoja malih i srednjih inovativnih tvrtki te otvaranja novih radnih mjesta.

Tesla Convoy 2014. starta 18. rujna u 15 sati ispred Green Gold centra, Radnička 52. Na startu će se Tesli S pridružiti još nekoliko električnih i hibridnih vozila koja će zajedno odvesti dio rute. Vozilo Tesla S i vozač Saša Cvetojević prijeći će cijelu rutu, a na svim točkama zaustavljanja pridružit će mu se različita vozila – od električnih, hibridnih pa čak i onih s klasičnim motorima s unutarnjim izgaranjem – te će u konvoju voziti dio rute.

– Ovo će biti pravi test izdržljivosti vozila. Infrastrukture i punjača nema, moramo puniti na svim mogućim izvorima električne energije. Od običnih kućnih utičnica, preko industrijskih utičnica u pogonima i skladištima, pa sve do jednog zidnog punjača koji nosimo sa sobom. Nadam se da ćemo ga uspjeti spojiti i demonstrirati način rada te bar ponegdje smanjiti vrijeme potrebno za punjenje baterija – izjavio je Cvetojević, poduzetnik i investitor iz Hrvatske i vlasnik prvog Tesla S automobila registriranog u regiji.

Ruta Tesla Convoy 2014:

18.09. 15:00 Zagreb Start, kratko zaustavljanje u Vinariji Zdjelarević, punjenje

18.09. Beograd

19.09. Niš

20.09. Skopje

21.09. Tetovo SEEU Campus

22.09. jutro, Priština

22.09. večer, Tirana

23.09. jutro, Podgorica

23.09. večer, Dubrovnik

24.09. prijepodne, Split

24.09. večer, Zagreb

>> Pune se na utičnicu, izgledaju odlično, a voze još i bolje

Komentara 3

PR
pricalica
16:39 17.09.2014.

Ovo je zaista dirljivo.

EV
evon22
16:50 17.09.2014.

Sa "zemljama regije" i Cvetojevićem u "bolju budućnost - zajedno"!

KD
kokeldamir.dk
21:56 17.09.2014.

Kaj Vam je toliko stalo do YU, prestanite više izazivati pokojnika Zar u ovoj zemlji nema drugih problema... " Tesla".?? Taj auto. si ne moze priuštiti " Blokirani"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije