Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjegnite sud

Prije kupnje provjerite je li auto pod hipotekom

13.06.2014., Zagreb - Na istocnom dijelu Zagrebackog Velesajma otvoren je City Auto Sajam koji od 13. do 15. lipnja na jednom mjestu nudi provjerene rabljene automobile. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
30.06.2016.
u 08:54

Slanjem SMS-a na broj 818058 s brojem šasije automobila, korisnik dobiva informaciju postoji li terećenje za automobil

Osim nekretnina koje se uobičajeno stavljaju pod hipoteku, masovno se kao jamstvo otplate duga uzimaju založna prava i na pokretnine. U mjesec dana, građani i poduzetnici založe približno deset tisuća novih pokretnina. Najčešće su to automobili, računala, strojevi, stoka, poljoprivredni urod, druga pokretna imovina, dionice, poslovni udjeli i patenti.

Patenti nisu na cijeni

Hrvatska je prije deset godina ustrojila javni Upisnik sudskih i javnobilježničkih osiguranja tražbina unutar kojeg je evidentirano oko 672 tisuće založenih pokretnina i prava. Svi potencijalni kupci pokretne imovine mogu putem interneta provjeriti kupuju li založenu pokretnu imovinu za što im treba ime vlasnika i njegov OIB. 

U deset godina koliko postoji registar dužnici su založili oko 171 tisuću vozila, stotinjak tisuća računala, 50-ak tisuća strojeva, 50-ak tisuća grla stoke, a evidentirano je i 6,5 tisuća osoba koje su založile kompletan poljoprivredni urod. Zalog na pokretnu imovinu uglavnom su uzimale banke, i to kao jamstvo da će dužnici vratiti dug. Patenti nisu na cijeni kod hrvatskih vjerovnika jer su u deset godina založena samo četiri patenta. Upisnik se kao i niz drugih javnih registara nalazi u Fini koja ističe da je u svibnju upisala 9783 nove pokretnine i prava, od čega je bilo 420 novih zaloga za vozila.

Tko god kupuje rabljene strojeve ili vozila morao bi provjeriti je li na njima hipoteka, jer se često događalo da ljudi kupuju vozila bez provjere i ona im se kasnije oduzimaju u ovršnom postupku. Upravo zbog loših iskustava, Financijska agencija je potkraj 2014. počela putem SMS poruka davati informacije o upisu tereta na vozilima. Slanjem SMS poruke na broj 818058 s brojem šasije automobila, korisnik dobiva informaciju postoji li terećenje za navedeni automobil ili ga može kupiti bez straha da će se kasnije povlačiti po sudovima i ostati bez njega.

Pod ovrhom i zrakoplov

Dosad je Fina odgovorila na oko 19 tisuća upita. Trenutačno je u dva javna registra, jedan koji se vodi u HGK za starije slučajeve, a drugi u Fini za novije predmete, oglašena prodaja tridesetak pokretnina čiji se vlasnici nalaze pod ovrhom ili su u stečaju. Uglavnom se prodaju strojevi, uredska oprema, automobili, pa i zrakoplov. Tako mali broj javno oglašenih prodaja založenih pokretnina i ostalih prava znak su da dužnici moguće probleme s vjerovnicima rješavaju dogovorom.

No, zato se dugovi masovno utjeruju ovrhom na novčanim sredstvima, ali i ovrhom nad nekretninama. Trenutačno se u različitim postupcima javne prodaje nalazi oko 1800 ovršenih nekretnina. Približno 600 nekretnina, za koje je ovrha pokrenuta od početka 2015., prodaje se na elektroničkoj javnoj dražbi Fine, dok se oko 1300 stanova i kuća za koje su postupci pokrenuti ranije prodaje po sudovima. 

Komentara 1

Avatar Alan Ford
Alan Ford
16:25 30.06.2016.

SMS košta 12,50 kn. Isto možete provjeriti besplatno na Upisniku založnih prava pokretnina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije