Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Povoljno i sigurno je na cijeni, ali aute koji sami voze mladi ne žele

promet
Foto: MARCOS DE PAULA/DPA/Pixsell
29.09.2015.
u 11:00

Svaki drugi ispitanik ne vjeruje u pouzdanost autonomnih vozila, ali većina ih misli da bi takvi auti mogli smanjiti broj nesreća

Najnovija istraživanja pokazuju da automobile bez vozača želi tek manji broj budućih znanstvenika, inženjera i industrijskih dizajnera. Među studentima iz 12 europskih država Goodyear Dunlop Tires Europe u suradnji s institutom ThinkYoung proveo je istraživanje o automobilima kakve u budućnosti žele voziti.

Bitna je povoljna cijena

U istraživanju je sudjelovalo 2500 osoba u dobi od 18 do 30 godina. Generacija koja će krojiti iduća desetljeća na prvo je mjesto postavila pametne i cjenovno povoljne automobile opremljene pametnim funkcijama za veću sigurnost na cesti. Vozilima bez vozača nije oduševljena. Čak 85 posto europskih studenata uvjereno je da će u idućih deset godina posjedovati vlastiti automobil. Više od polovice mladih (55,7 posto) u sljedećih deset godina od automobilske industrije očekuje da im ponudi automobil koji će biti cjenovno dostupan i koji će uvažavati najnovije tehnologije. Njih 47,4% želi automobil opremljen pametnim sigurnosnim funkcijama poput senzora i kamera za utvrđivanje eventualne opasnosti. Nešto manjem postotku ispitanih (39%) sviđa se mogućnost da njihovo vozilo komunicira s drugim vozilima na cesti. Tako bi na vrijeme saznali za neočekivane situacije u prometu i pripremili se na njih. Ispitanim studentima mogućnost uporabe automobila bez vozača nije ‘sjela’ najbolje, iako su automobili s autopilotima trenutno u središtu pozornosti automobilske i informacijske industrije.

Vožnja s manje stresa

Samo 22,4% ispitanika u narednih deset godina želi posve autonoman automobil. Svaki drugi ispitani student ne vjeruje u pouzdanost takvih vozila. Bez obzira na tu generalnu ocjenu, mladi vjeruju da bi autonomni automobili mogli utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća (60,%), da bi s njima vožnja bila manje stresna (41,9%) i da bi prometnih zastoja bilo manje (39,7%).

>> Googleov samovozeći auto nema brisače na vjetrobranu jer mu ne trebaju

>> Laserom od 60 dolara moguće onesposobiti skupocjene samovozeće aute

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije