Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal

Nakon Audija i Škoda javila da ima sporni VW-ov softver

Škoda
Foto: Uli Deck/DPA/Pixsell
1/3
28.09.2015.
u 22:55

Njemački istražitelji otvorili su istragu protiv bivšeg direktora Volkswagena Martina Winterkorna zbog afere s lažiranjem podataka o ispušnim plinovima

Audi i Škoda objavili su kako je ukupno 3,3 milijuna njihovih automobila opremljeno softverom koji je Volkswagenu, njihovoj roditeljskoj tvrtki, omogućio varanje na američkim testovima ispušnih goriva, prenosi Reuters.

Među spornih 2,1 milijuna Audija su modeli A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 i Q5. Oko 1,42 milijuna tih Audija s takozvanim EU5-motorima nalazi se u Zapadnoj Europi, s 577 tisuća u Njemačkoj i gotovo 13.000 u SAD-u, rekao je glasnogovornik tvrtke iz Ingolstadta.

Nakon Audija oglasila se i češka Škoda. Tvrde da je problemom zahvaćeno njihovih 1,2 milijuna vozila, no nisu rekli o kojim je modelima i državama riječ.

Njemački istražitelji također su otvorili istragu protiv bivšeg direktora Volkswagena Martina Winterkorna zbog afere s lažiranjem podataka o ispušnim plinovima, javljaju svjetski mediji. Winterkorn je podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora jedne od najvećih automobilskih industrija u svijetu odmah nakon izbijanja skandala.

Tužitelji ga terete za prijevaru, a kaznena prijava podignuta je i protiv kompanije. U istrazi žele otkriti tko je odgovoran za manipuliranje rezultatima o ispušnim plinovima.

Podsjetimo, američka Agencija za zaštitu okoliša utvrdila je da je softver u Volkswagenovim i Audijevim automobilima pokretanima dizelskim motorima davao lažne podatke o emisijama štetnih plinova.

>> Šef Porschea preuzeo Volkswagen

Komentara 9

Avatar Baroudeur
Baroudeur
18:32 28.09.2015.

OK, a onda ce mi netko soliti pamet o tehnickom pregledu vozila...I to placas svaku godinu ( ne savke dvije kako je sugerirala EU) znaci za nista. Lova curi za TP i to je isto jedna organizirana pljacka!

Avatar lvan12
lvan12
17:09 28.09.2015.

Kakvog li čuda s obzirom da je riječ o kompanijama koje su u istoj korporaciji i dijele istu tehnologiju i motore!!! Hoće li biti jednakog čuđenja kada se isto objavi za Škodu i Seat???

OR
@orlando
23:56 28.09.2015.

Eto nisu ni Švabe ono za što se predstavljaju, i oni su lažovi i prevaranti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije