Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika pomoć

Niste vješti u parkiranju automobila? Ovo bi vam moglo pomoći!

01.07.2015., Zagreb -  Test automobila BMW serije 1.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
24.07.2015.
u 11:13


Najjeftinija pomoć za parkiranje straga stoji 400 kuna, a još toliko stoji ugradnja

Senzori i kamere za pomoć pri parkiranju zaslužni su za revoluciju u parkiranju vozila. Posebno to vrijedi za velika i nepregledna vozila, a jednom kad nekog golijata probate parkirati pomoću senzora, shvatite koliko ti detalji vozaču olakšavaju posao.

Kod mnogih standardna

Kod mnogih novih vozila pomoć pri parkiranju već je postala dio standardne opreme, a kod onih koji ga nemaju u seriji jedna je od najtraženijih doplata. Ali, što ako ste vlasnik automobila koji nema parkirne senzore ili kameru za pomoć pri parkiranju? Rješenje je naknadna ugradnja koju nudi sve više radionica i ovlaštenih servisa. Na tržištu se mogu naći različiti parkirni senzori. Najjednostavniji su oni koji imaju zvučni signal ili pomoću malog LED ekrana pokazuju udaljenost vozila od objekta. Njihova cijena se kreće od 400 kuna koliko, primjerice, stoje Topband 6002 parking senzori s LED ekranom. Ugradnja stoji 500 kuna, a lakiranje senzora, ako to želite, dodatnih 200 kuna.

Najjeftiniji stražnji senzori za pomoć pri parkiranju sa zvučnim upozorenjem stoje 499 kuna. Primjerice, Keetec BS 150 uključuje tri parking senzora koji se ugrađuju u okvir tablice pa lakiranje nije ni potrebno, a ugradnja stoji 500 kuna.

Vizualno i audio upozorenje

Često se ove dvije funkcije - prikaz udaljenosti od objekta i zvučni signal - kombiniraju, a ta je kombinacija praktičnija i sigurnija od samo jednog sistema dojave o prepreci. Još je komfornije imati stražnju kameru koja se uključuje kad vozač ubaci u "rikverc" i na ekranu u kokpitu prikazuje stanje straga. Često se i kamera kombinira sa zvučnim signalom, što je ujedno najbolja opcija za bezbrižno parkiranje. Ali i najskuplja. Najjeftinija kamera s ekranom na kojem se projicira slika stoji 1700 kn, a s ugradnjom 2200 kn. Većina parking senzora radi na temperaturama od -30C do +80C, a područje detekcije na najosnovnijim modelima jest od 0,3 m do dva metra.

>> Apsurdne cijene: Prednji zračni jastuci stoje koliko i 20% cijelog auta

>> Provjerili smo koje marke automobila naši vozači najviše vole

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije