Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rast nezabilježen od 2008.

Padaju rekordi: Hrvatska u top 10 zemalja u Europi po rastu prodaje automobila

Foto: Promo
27.07.2016.
u 13:30

Prvo polugodište u Europi je 'progutalo' 8,09 milijuna automobila, a Hrvatska je s 25.719 novih auta odnosno s +21% druga po postotku rasta

Europsko tržište automobila prvo polugodište ove godine zapisat će kao najizdašnije od 2008. godine, zadnje prije krize koja je automobilsku industriju bacila na koljena. U prvih je šest mjeseci u Europi ukupno prodano 8,09 milijuna novih automobila, što je na polugodišnjoj razini rast od 9,1%, u odnosu na 7,42 milijuna automobila iz prvih šest mjeseci prošle godine. Iako lipanj – u odnosu na 15 posto rasta iz svibnja – sa 6,5-postotnim rastom prodaje upozorava na usporavanje, razloga za optimizam i te kako ima.

Ukupan uzlazni trend čvrsto podupiru snažnija tržišta, novi proizvodi i zahtjevniji kupci koji su (opet) spremni dati konkretan novac za proizvod kakav žele. Pokazuju to podaci analitičke tvrtke Jato Dynamics.

Po postotku rasta, u lipnju je Hrvatska s 32% više prodanih automobila nego u lipnju 2015. skočila na drugo mjesto. Na ljestvici rasta u cijelom polugodištu također smo u top 10 zemalja, ali na sedmom mjestu, s 21% boljom prodajom novih automobila nego u istom razdoblju lani. U lipnju je na našem tržištu prodano 6136 novih automobila, a u prvom polugodištu ukupno 25.719.

Nisu sve automobilske marke podjednako profitirale od ovog rasta. Zapravo su mnoge snažne marke izgubile dio udjela, jer nisu rasle koliko je raslo i ukupno tržište. Primjerice, vodeći Volkswagen u prvom polugodištu 2015. držao je 12,1% europskog tržišta. Uzdrmala ga je afera s emisijom ispušnih plinova, pa je pao na 11,2% udjela. No, ni to nije s trona najprodavanijeg modela skinulo VW Golf. Prvi je i u lipnju i na polugodišnjoj razini.

S druge strane, prodaja novih Renaulta porasla je čak 15 posto, što je ovog francuskog proizvođača učinilo drugim najvećim proizvođačem automobila u Europi.

>> Građani najviše kupuju Vitaru, a tvrtkama i dalje najdraži Golf

Komentara 5

DU
Deleted user
14:55 27.07.2016.

Za potpunu informaciju trebalo je i navesti da je sam oko 25% auta prodano građanima. Ostatak, tj velika večina 75% je leasing, država, firme, rent a car...

GV
golub Vaso
14:57 27.07.2016.

sve je to renta car

TO
tovaravot
14:58 27.07.2016.

zakaj ne pricate o apsolutnim brojakama koje su zapravo porazne? s postotkom se moze samo manipulirati i brisati guzica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije