Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽAVANJE

Oslobodite svoj automobil ožiljaka zimskih iskustava

automehaničar
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
29.03.2015.
u 17:00

Treba pregledati ključne točke te ih popraviti kako biste spriječili veće troškove

Još je jedna zima za nama, no uobičajena kombinacija soli, vlage, snijega i leda, osim na cestama, vrlo je vjerojatno ostavila i posljedice na vašem automobilu. Možda ih trenutno ne vidite, no ako ih zanemarite, one bi vas s vremenom mogle skupo stajati.

Vlaga zadire u svaki nezaštićeni urez, sol nagriza podnicu, blatobrane i svaku drugu limenu površinu s kojom stupi u kontakt, a kamenčići prijete vjetrobranskom staklu i laku poklopca motora. Tu su još brojne druge zimske zamke, a ususret proljeću svakako vam preporučujemo temeljito vanjsko čišćenje, s naglaskom na najmanje vidljivo, a najosjetljivije područje vašeg automobila – podnicu. Uslugu podnog pranja nude sve moderne automatske praonice kao dio neke od opcija vanjskog pranja. Nakon temeljitog vanjskog čišćenja, stručnjaci savjetuju temeljit pregled limarije. Obratite pažnju na svaku dublju ogrebotinu ili oštećenje u laku, a osobito na rupice uzrokovane kamenčićima. Bacite pogled i na vjetrobransko staklo, koje kamenčići također mogu oštetiti. Sve eventualne rupice, koliko god male bile, na vrijeme popravite kod ovlaštenog stručnjaka.

Iz više je razloga preporučljivo temeljito pregledati podnicu automobila za što će vam biti potrebna dizalica i dobrodošao dodatan par očiju lokalnog mehaničara. Ako sami niste velik stručnjak za automobile, zamolite mehaničara da pažljivo pregleda čitavu podnicu i svaki dio ovjesa, kako biste se uvjerili da je svaki element ispravan i siguran za daljnju vožnju. Jednako je važno da provjerite je li svaka zaštitna plastika na mjestu jer se one zimi mogu oštetiti ili u cijelosti otkinuti, a da vlasnik automobila toga uopće nije svjestan. S obzirom na to da, među ostalim, služe za zaštitu podvozja od negativnog utjecaja prljavštine, vode i soli s površine ceste, ako neke od njih nedostaju, svakako ih zamijenite novima.

Ustanovite li oštećenja na limariji, podnici ili dijelovima ovjesa, nemojte dugo čekati – potražite kvalitetnog limara i uložite novac u popravke.

Pravovremenim saniranjem potrošit ćete manje novca nego da odugovlačite, jer svaki znatnije oštećen dio limarije kad-tad će početi hrđati, a tada ćete s prolaskom vremena i novih zima imati sve veći problem i trošak popravka.

>> Sol prijeti zdravlju vašeg automobila, zaštitite ga

>> Veliki servisni lanci jeftiniji od malih lokalnih majstora

Komentara 1

Avatar Babaluji x
Babaluji x
19:41 29.03.2015.

dobar savjet vidim i sam da mu je ova zima ostavila traga na pragovima odozdola !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije