Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVOZ POLOVNJAKA

Nove trošarine potiču na kupnju automobila u nekoj drugoj državi

rabljeni auti,portal
Damir Špehar/PIXSELL
16.02.2013.
u 18:00

Ako danas uvozite VW Golf VI koji u Njemačkoj stoji 82.500 kuna (11.000 eura), platit ćete čak 43.781 kune davanja, a prema novom izračunu 26.296 kuna

Po novim trošarinama na automobile - koje stupaju na snagu ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja ove godine - najviše će profitirati kupci rabljenih uvoznih automobila. Zapravo, prijedlog novog Zakona o posebnom porezu na motorna vozila razlikuje dva termina: uvoz i unos automobila. Pod unos motornih vozila smatra se svaki unos u RH s teritorija države članice EU, a uvoz je svaki unos u Europsku uniju iz trećih država, pa tako i u Hrvatsku kad postanemo članica.

Kako će točno biti definiran unos automobila iz EU u Hrvatsku još se pouzdano ne zna. Konkretan odgovor od Ministarstva financija do zaključenja broja nismo dobili, ali još je 2011. godine Delegacija europske unije u Republici Hrvatskoj izdala publikaciju “101 pitanje o utjecaju EU na živote građana” u kojoj stoji: “Ako građani EU kupuju novi automobil, PDV će platiti u članici EU-a u kojoj ga registriraju. Ako kupuju rabljeno vozilo od privatne osobe, neće platiti PDV. Ako se rabljeni automobil kupuje od autoriziranog prodavača, PDV se plaća u toj državi, ali ne i u državi u kojoj se automobil registrira.”

Ono što je sigurno, trošarine ćemo pri uvozu morati platiti. A prema novom sustavu trošarina, rabljeni automobili neće više biti u nepovoljnijem položaju u odnosu na nove automobile. Podsjetimo, sada se pri uvozu rabljenih automobila obračunavaju trošarine po tablici za nove automobile, uvećane za 50 % za automobile s motorom obujma do 1600 ccm, odnosno za 100 % za motore obujma iznad 1600 ccm. Nakon 1. srpnja će se obračunavati na isti način kao i za nove, po vrijednosti i po emisiji CO2. Za usporedbu smo uzeli tri automobila i izračunali davanja prema starim i novim trošarinama, bez obzira na eventualne promjene kod obračuna PDV-a. I tu su razlike velike. Primjerice, ako danas uvozite VW Golf VI koji u Njemačkoj stoji 82.500 kuna (11.000 eura), platit ćete čak 43.781 kune davanja, a prema novom izračunu 26.296 kuna (20.625 kuna PDV-a i 5671 kuna trošarina). To je čak 17.485 kuna manje.

>> Tržište auta - važno je da malo troše i da imaju najviše 3 godine

Komentara 26

LL
LEX-LUTOR
23:32 16.02.2013.

Hrvatsku od samog pocetka vode manje ili vise KPJ ucenici, svi ti ljude NE znaju rasmisljati na drugaciji nacin osim onoga kako ih je naucila PARTIJA. Svi su neprijatelji. Sto ocekivati od ljudi koji cijelog svog zivota u nista nisu ulozili svoj dinar i misle da svima sve besplatno ili jako jeftino kao njima.

AA
aabbcc
11:51 17.02.2013.

. Najvise registrovanih Mercedesa po glavi stanovnika na svijetu ima u Albaniji !!! /vjerovatno da puno ne zaostaju ni Hercegovci /.

DU
Deleted user
23:25 16.02.2013.

Smisliti će sLinić kako ubrati tu razliku od 17.000 kn (iz primjera).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije