Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAZDA MX-5

Nova generacija kultnog roadstera

Mazda MX-5
Foto: Mazda
1/6
10.09.2014.
u 09:00

Uz približno 100 kilograma manju masu od prethodnika, nova Mazda MX-5 vratila se na razinu usporedivu s izvornim modelom, predstavljenim prije 25 godina

Četvrta generacija kultnog roadstera predstavljena je u Barceloni, niti mjesec dana prije službenog premijernog izlaganja nove Mazde MX-5 na međunarodnom salonu u Parizu. Novi model krasi osebujna adaptacija ‘Kodo – duša pokreta’ dizajna, a diljem Europe trebao bi se početi prodavati tijekom iduće godine.

Nova Mazda MX-5 usvojila je revolucionarnu Skyactiv tehnologiju, uključujući posebno podešene Skyactiv-G benzinske motore. Po prvi puta će ponuditi izvedbu Skyactiv podvozja za stražnji pogon. Uz približno 100 kg manju masu u odnosu na aktualni model i najniže težište do sada, novo izdanje Mazdinog kultnog roadstera trebalo bi redefinirati pojmove odaziva i agilnosti.

Više užitka u vožnji

Foto: Mazda

Upravo su te osobine, naime, MX-5 dizale u vrh automobila koje volimo zbog posebnog vozačkog užitka kojeg pružaju, a u novoj bi generaciji MX-5 na cesti trebao pružiti još i više. Nova generacija najkompaktnija je Mazda MX-5 ikada.

Sa smanjenom težinom nova se Mazda MX-5 vratila na razinu usporedivu s izvornim modelom, koji je svojim predstavljanjem 1989. napravio revoluciju ponovno oživjevši tržište pristupačnih laganih sportskih automobila. Za nižu težinu nove generacije zaslužna je i uporaba aluminija, primjerice, na poklopcu motora i poklopcu prtljažnika.

U posljednjih 25 godina proizvedeno je više od 947.000 primjeraka, a MX-5 drži Guinnessov rekord kao najprodavaniji sportski dvosjed svih vremena.

Raspodjela težine 50:50

I novu generaciju karakterizira motor položen centralno sprijeda, što uz stražnji pogon doprinosi idealnoj raspodjeli težine (50:50).

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar fidelio
fidelio
09:49 10.09.2014.

Poštovana, pokušajte u slijedećim uratcima ovakve vrste ipak ići dalje od prepisivanja brošure. Saznajte i izvjestite što je Skyactiv, zašto je ta tehnologija revolucionarna i što je to još posebnije podešeno u Skyactiv-G inačici. "Redefinirati pojmove odaziva i agilnosti"? A da recimo radnije spomenete snagu motora, okretni moment, ubrzanje do 100 i slične vrijednosti. Onda bismo mogli i sami zaključiti redefinira li ovo nešto ili ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije