Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA CORSA

Nastavak Opelove priče koja traje 32 godine

Opel Corsa
Foto: Opel
1/10
01.10.2014.
u 18:43

Nova Corsa zadržala je osnovni oblik prethodne generacije, ali je modernizirana po uzoru na manji Adam

Peta generacija Opelove Corse jedan je od najvažnijih noviteta pariškog auto-salona, a posebno za hrvatsko tržište, na kojemu je ovaj automobil jako uspješan (ove je godine treći po prodaji).

Opel je tim povodom u Parizu uoči salona priredio poseban događaj, retrospektivu svih dosadašnjih generacija koje su izlagane na trgu Place du Marché Sainte-Catherine. Priča je to koja traje od 1982. godine, kada je predstavljena prva generacija Corse i otkada je u cijeloj Europi prodano gotovo 12 milijuna primjeraka Corsi. Mi smo iskoristili priliku i malo se po pariškim ulicama provozali u staroj Corsi B, a Opelov vozač provozao nas je i u peterovratnom primjerku posljednje generacije.

Nova Corsa zadržala je osnovni oblik prethodne generacije, koja je predstavljena 2006. godine, ali je modernizirana po uzoru na manji Adam. Dobila je novi prednji i stražnji dio te je u još nekim detaljima pomalo "adamizirana". Veće promjene dogodile su se ispod haube jer Corsa ima nove jednolitarske trocilindrične turbo-motore i novo podvozje. Posve aluminijski motor 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo već je usklađen s emisijskim standardima Euro 6. Dostupan je u dvije verzije, s 90 ili 115 konjskih snaga, a obje daju 170 Nm vršnog okretnog momenta pri 1800 okretaja u min.

Foto: Bojan Arežina

Peta generacija Corse sići će s proizvodnih linija u Eisenachu i Zaragozi krajem ove godine. Već se može naručiti u Njemačkoj po početnoj cijeni od 11.980 eura za verziju s troja vrata, 1,2-litrenim benzinskim motorom, dok za peterovratni model treba nadoplatiti 750 eura.

Opel će uz novu Corsu na pariškom auto-salonu, koji se sutra otvara za novinare, a u subotu za javnost, predstaviti i Adam S, sportskiju verziju mališana sa 150 KS, ubrzanjem do stotke za 8,5 sekundi i maksimalnom brzinom preko 200 km/h, Mokku s novom generacijom posve aluminijskog dizelskog motora 1,6 CDTi, te Insigniju i Zafiru Tourer s motorom 2,0 CDTi.

>> Adam S sa 150 KS nova je Opelova sportska zvijezda

>> Evo koje ćemo novitete vidjeti u Parizu

Ključne riječi

Komentara 2

OR
orao10
06:05 02.10.2014.

General Motors,nista specijalno

NT
nije_to_samobor
18:58 01.10.2014.

5 osnovnih linija Corse među kojima generalno ne paše "ništ na ništ" koje su izlazile 32 godine jasno nam matematički kazuju da je Corsa dizajnirana da bi trajala 6,4 godine što je prosječna dinamika za izlazak novog modela. Dakle, objektivno gledajući - puno para za malo muzike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije