Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IBIZA

Najuspješniji Seat svih vremena slavi 30. rođendan

Seat Ibiza
Foto: SEAT
1/7
24.04.2014.
u 15:11

Ibiza je dosad prodana u gotovo 5 milijuna primjeraka

Ibiza, s gotovo 5 milijuna primjeraka najprodavaniji model u povijesti Seata, ove nedjelje slavi 30. rođendan. Naime, 27. travnja 1984. godine prva je Ibiza sišla s proizvodnih traka tvornice u Barceloni.

Prva generacija Ibize bila je značajan automobil za Seat. Španjolska marka dotad je uglavnom proizvodila aute koji su izgledom kopirali Fiatove originale, a Ibiza je imala originalan dizajn, djelo Italdesigna slavnog Giorgetta Giugiara, iako je zapravo bila bazirana na starijem modelu, Rondi, španjolskoj verziji Fiatova Ritma. Cijena Ibize te 1984. godine iznosila je 825.000 peseta, ili oko 4950 eura, što bi prema današnjim cijenama bilo oko 15.620 eura.

Prva generacija proizvodila se od 1984. do 1993., a iduća, za čiji je dizajn također bio zaslužan Giugiaro, od 1993. do 2002. Druga generacija je značajna jer je to bila prva Ibiza potpuno razvijena u sklopu grupe Volkswagen, koje je Seat postao dio, a s 1.522.607 primjeraka bila je i dosad najprodavanija.

Foto: SEAT

Drugi slavni talijanski dizajner, Walter de'Silva, bio je odgovoran za izgled treće generacije Ibize, koja se proizvodila od 2002. do 2008. godine. Trenutno je u prodaji četvrta generacija, koju je dizajnirao tadašnji šef dizajna u Seatu Luc Donckerwolke.

Seat će krajem lipnja povodom 30. godišnjice predstaviti posebno izdanje Ibize.

>> SEAT slavi 60. rođendan svog prvog auta

>> Dotjerana Cupra Bocanegra najjače je izdanje Seat Ibize

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije