Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AutoStyle samo 5 kuna

Na tržište stižu novi modeli s naprednim tehnologijama, ali izmjene zakona vozačima će otežati njihovu kupnju

AutoStyle
Foto: VL
20.01.2017.
u 15:50

Već danas veza automobila i mobitela omogućava vam da od kuće upalite motor automobila, podesite grijanje i navigaciju

Strelovit napredak i rast popularnosti pametnih telefona i pripadajućih aplikacija u posljednje su vrijeme doveli do evolucije povezanosti između automobila i čovjekovog omiljenog “gadgeta”. Mnogi proizvođači posljednjih godina intenzivno rade na usavršavanju vlastitih aplikacija ili na suradnji s vodećim svjetskim kompanijama, poput Googlea, a sve kako bi znatno olakšali te učinili zabavnijim vozačev suživot s modernim automobilom.

Taj napredak mogu činiti jednostavne informacije, poput jednostavnijeg pronalaska najbližeg odgovarajućeg ovlaštenog servisa ili benzinske postaje s traženim gorivom te informiranja o skorašnjem redovnom održavanju, do uistinu korisnih funkcija, poput provjeravanja je li vozilo zaključano, aktiviranja hlađenja ili grijanja automobila, paljenja motora. Njemački su proizvođači u razvoju integracije između pametnih telefona i automobila postigli najveći napredak, no očekuje se da će vrlo brzo i druge marke uhvatiti korak.

Usporedno s nedavnom svjetskom premijerom novog velikog SUV Kodiaqa, Škoda je predstavila novi Škoda Connect sustav čiji su najzanimljiviji dio Care Connect funkcije. One, primjerice, putem posebne Škodine aplikacije za smartphone omogućuju pronalazak lokacije automobila, provjeru količine goriva u spremniku ili jesu li sva vrata zatvorena i zaključana. Dakako, postoje i korisnije funkcije, poput one koja vam omogućuje daljinsko pokretanje motora i aktiviranja grijanja ili, pak, namještanje destinacije u navigacijski sustav i prije nego sjednete u automobil. Postoji i opcija povezivanja vozila s aplikacijom za vremensku prognozu, što automobilu omogućava da vlasnika preko alarma na mobitelu probudi malo ranije kako bi mu ujutro stigao stakla očistiti od leda.

Navedene funkcije koje vlasnici automobila mogu koristiti putem vlastitih smartphonea kroz sljedećih će nekoliko godina, poput brojnih drugih danas sveprisutnih tehnologija, postati dio serijske opreme, poput klima-uređaja, ESP-a ili start-stop sustava. Najzanimljivije od svega jest što redom gotovo svi proizvođači automobila koji nude integraciju pametnih telefona i njihovih modela ističu kako su sve današnje funkcije samo početak te da će daljnja evolucija aplikacija i softverske povezanosti donijeti brojne nove, uzbudljive mogućnosti koje će vlasništvo automobila odvesti na novu, dosad nezamislivu razinu.

Više o ovoj temi čitajte u srijedu, 25. siječnja, u novom broju magazina AutoStyle. Novi AutoStyle moći će se kupiti uz Večernji list, po cijeni od samo pet kuna. Na stranicama bogatim sadržajem donosimo sve novine koje vozači mogu očekivati u 2017. godini - pregled svih novih i redizajniranih modela koji bi ove godine trebali stići na hrvatsko tržište, kao i promjene koje su vlasnicima vozila donijele porezne izmjene koje su na snagu stupile početkom godine ili će, pak, nastupiti s najavljenim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Od automobila koje u Hrvatskoj tek očekujemo, vozili smo novi Audi Q5, Hyundai i30 i Škodu Kodiaq. Analizirali smo sigurnost automobila koji su na crash testovima dobili samo tri zvjezdice za sigurnost. Također, donosimo savjete o održavanju i zamjeni akumulatora, a otkrivamo i poražavajuću nepripremljenost naših trgovaca za automobile s dizelskim motorima kojima je neophodan AdBlue.

Foto: VLm

Komentara 1

DU
Deleted user
08:51 25.01.2017.

pljačka pljačka obični smrtnik si ne može priuštiti ovakav auto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije