Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽENEVA

Kreće najznačajniji salon automobila na svijetu - crossoveri i dalje najbrojniji noviteti, zvijezda i Rimac

Ženeva
Foto: DS
1/6
07.03.2017.
u 08:18

Land Rover, DS, Volvo, Opel i Mitsubishi u Ženevi predstavljaju SUV/crossover novitete koji su danas najtraženiji na EU tržištu

Danas je novinarima vrata otvorio 87. ženevski salon automobila, jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih sajmova automobila koji se održava u ožujku svake godine još od 1924. (izuzev 1940.-1946.). Građani će više od 100 svjetskih i europskih premijera novih i redizajniranih automobila moći vidjeti od 9. do 19. ožujka.

Značajne premijere automobila tradicionalno najavljuju u Švicarskoj svi proizođači vozila, uz neizostavno blještavilo Palexpo izložbene dvorane smještene samo 500 metara od granice s Francuskom. Kako Švicarci nemaju svoju autoindustriju, Ženeva je neutralan teritorij na kojem svake godine izlažu svi i nitko nema privilegij domaćinstva.

I ove je godine jedna od zvijezda hrvatski proizvod, poboljšana verzija Concepta One Rimac Automobila iz Svete Nedelje. Mate Rimac svoj je unaprijeđeni najbrži električni auto na svijetu u Ženevi predstavio neposredno nakon objave da će surađivati na superautomobilu Aston Martina i Red Bull Racinga za koji će razvijati i proizvoditi baterijski sustav.

SUV umjesto jednovolumena

Idemo redom, od najmanje klase.

Novu, treću generaciju svog najmanjeg modela Picanto u Ženevi predstavlja Kia, dok će japanski Suzuki predstaviti novu generaciju popularnog minija Swifta, koji dolazi u gotovo istoj duljini (374 cm) i s modernijim motorima koji uključuje i turbobenzince. U B segmentu nove modele predstavljaju Ford s Fiestom, koja nakon 9 godina donosi sedmu generaciju svog bestsellera, te Seat s petom generacijom svog najprodavanijeg modela Ibize. Blaža osvježenja predstavljena su i na njihovim konkurentima – Toyoti Yaris i Mazdi2.

U kompaktnoj klasi nema velikog noviteta, ali ima nekoliko zanimljivih izvedenica. Prije svih, karavanska izvedba Hyundaija i30 Tourer, dok će Škoda predstaviti redizajniranu sportsku Octaviju RS. Dakako, brojni noviteti dolaze iz crossover/SUV segmenta koji je i dalje ima najveći rast prodaje u Europi. Urbani crossover Crossland X predstavio je Opel, a na tržište dolazi kao zamjena za jednovolumen Merivu. Njegov konkurent Renault Captur predstavljen je u redizajniranoj verziji. Mitsubishi, koji izlaže prvi put pod okriljem Renault Nissan alijanse, predstavlja novi kompaktni crossover Eclipse Cross, koji se dimenzijama (duljina 440 cm) smješta između modela ASX i većeg Outlandera, dok privlači svojim kupeovskim dizajnom. Ponudit će novi 1,5-litreni turbobenzinski motor u kombinaciji s novim 6-brzinskim ručnim mjenjačem ili automatskim CVT mjenjačem, kao i poznati 2,2-litreni dizel. Konkurent će mu biti i novi Subaruov kompaktni crossover XV. Novi model predstavlja i Land Rover, ime mu je Range Rover Velar, a dimenzijama se smješta između manjeg Evoquea i većeg Sporta.

Prvi Jaguar na struju

Citroenov luksuzni brend DS predstavlja svoj prvi SUV, DS 7 Crossback, koji će konkurirati premium kompaktnim crossoverima poput nove, druge generacije Volva XC60 u koji je integrirana sva tehnologija iz veće i napredne serije 90.

Opel je u Ženevu, osim s Crosslandom X, stigao s jakim adutima, prije svega dugoočekivanom perjanicom Insignijom koju odmah predstavlja u dvije verzije, kao limuzinski Grand Sport i karavanski Sports Tourer. Veliki rival Volkswagen odgovara mu novim modelom Arteonom, kupeovskom limuzinom srednje klase kao nasljednikom Passata CC, iako ga sam VW pozicionira iznad samog Passata.

Glavna je Mercedesova zvijezda E-klasa Cabriolet, dok je na Hondinom štandu najatraktivniji izložak novi Civic Type-R.

Od supersportskih automobila, Ferrari je najavio model 812 Superfast sa 800 konja i to čistih atmosferskih, bez pomoći turbopunjača i struje. Jaguar je, pak predstavio svoj koncept prvog automobila na struju i to u kompaktnom izdanju.

>> Mali Yaris s više od 210 konjskih snaga spreman za svjetsku premijeru u Ženevi

Komentara 2

DU
Deleted user
11:53 08.03.2017.

Gospodine Rimac, želim Vam puno novih naruđbi i naravno uspješnu promociju Vaših pametnih proizvoda.

RI
ribar110
21:57 07.03.2017.

Subaru preskup ali Citroenov ds caroban je auto na tragu zabe kazu oni koji su ga vidjeli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije