Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Los Angeles Auto Show

Kalifornijske premijere auta koje ćemo voziti i u Europi

Auto show Los Angeles
Foto: Reuters
1/10
20.11.2015.
u 11:15

Američki Volkswagen vlasnicima automobila sa spornim softverom dijeli poklon-bonove od 500 dolara, već se prijavilo 120.000 od 482.000 zahvaćenih građana

Posjetitelji najvećeg salona automobila na zapadnoj obali SAD-a, koji je danas otvoren i traje do 29. studenog, mogu razgledati 33 svjetske premijere. Osim noviteta namijenjenih isključivo domaćem američkom tržištu, poput velike Buickove limuzine LaCrosse, GMC i Fordovih SUV vozila, Cadillaca XT5 ili Nissan Sentre, Los Angeles Auto Show nudi i podosta globalnih automobila koji su vrlo zanimljivi i europskim kupcima.

Posebnu pozornost privukao izložbeni prostor Volkswagen grupe, koju još uvije trese afera "dizelgate" u kojoj su priznali prijevaru sa softverom koji je smanjivao ispuštanje štetnih plinova u 11 milijuna automobila.

Afera je buknula baš u SAD-u, a priznao ju je izvršni direktor američkog VW-a Michael Horn. Usprkos svemu Horn je ostao na svojoj funkciji, štoviše u Los Angelesu se još jednom ispričao što su varali kupce i najavio da će do 2018. godine u SAD-u prodavati 800.000 automobila godišnje. Predstavivši posebno izdanje VW Bube Dune, izjavio je da će prilagođavanje zahvaćenih automobila potrajati godinu do dvije dana te otkrio da se oko 120.000 vlasnika zahvaćenih automobila u SAD-u (od 482.000) prijavilo za poklon-bon od 500 dolara koji će im isplatiti VW.

Japanski Fiat 124 Spider

U Kaliforniji je svoj dugoočekivani novi roadster odlučio predstaviti talijanski Fiat, koji je vlasnik američkog giganta Chryslera i "preko bare" ima velike tržišne planove. Fiat 124 Spider privlačit će talijanskim dizajnom i stražnjim pogonom, malom masom te japanskom tehnikom, budući da je roadster izrađen na platformi Mazde MX-5. Uspjeh je zajamčen. 
U SAD se na velika vrata vraća i Alfa Romeo s novom limuzinom Giulijom, predstavljenom jesenas u Frankfurtu. 
Mazda je pak predstavila novu generaciju svog najvećeg SUV-a CX-9 sa sedam sjedala. 
Pokretat će ga novi turbobenzinski 2,5-litreni 4-cilindrični motor sa 230 KS. Još nije potvrđeno hoće li i kada stići u Europu.

Mercedes-Benz za premijeru redizajna šeste generacije svog najluksuznijeg roadstera odlučio se za SAD gdje je jako popularan, a popularnost duguje i pojavom u filmovima. Primjerice, Richard Gere vozio ga je i proslavio u filmu Američki žigolo iz 1980. godine. Snažniji motori, automatski mjenjač 9G-tronic, dinamic select sustav s pet režima rada mjenjača i Active Body Control sustav s funkcijom kontrole naginjanja u zavojima, podignut će ovu legendu na dinamičniju razinu. Početna verzija ima 367 KS, dok najjači SL 65 AMG razvija čak 630 KS.

Volvov kokpit

Nova generacija korejske kompaktne limuzine Hyundai Elantre imat će nove motore. U ponudi će biti četiricilindarski 2-litreni benzinac sa 147 KS i novi 1,4-litreni turbobenzinac sa 128 KS.

Vrlo zanimljivo bilo je i na štandu Volva. Šveđani su predstavili kokpit autonomnog automobila nazvan Volvo Concept 26. Radi se o high-tech interijeru s modernim infotainment sustavom i velikim dodirnim zaslonima koji bi putnicima, ali i vozaču, budući da se radi o autonomnim automobilima koji voze sami, trebali pomoći riješiti dosadu ili pomoći u obavljanju posla na putu od kuće do radnog mjesta. Šveđani su izračunali da prosječni Amerikanac na putu od doma do posla provede 26 minuta, pa odatle i naziv Concept 26.

Land Rover je predstavio kabrioletsku izvedbu svog malog šminkerskog crossovera Evoquea. Infiniti je nakon kompaktnog Q30 u L. A.-u predstavio i crossover verziju XQ30. Automobil je za dodatnih 30 mm (na ukupno 200 mm) odignut od tla.

>>Rolls-Royce povlači samo – jedan automobil

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije