Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Yaris na testu

Još uvijek odličan benzinac starog kova uz bogatu opremu

Toyota Yaris
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/8
28.11.2014.
u 20:45

Ono što kod Yarisa oduševljava je prostranost. Po ponudi prostora u kabini je jedan od najboljih u segmentu

Konačno! Na test je stigao atmosferski benzinac s četiri cilindra ispod poklopca motora, koji je danas prava rijetkost u novim automobilima. Popularniji su benzinci uz turbo ili kompresor, sveprisutni turbodizelaši, a sve više i hibridi. Pogotovo kod Toyote.

Doduše, Toyotin 1,33-litreni Dual VVT-i benzinac sa 99 KS, kojeg smo vozili u redizajniranom Yarisu, nije nov. Taj se motor s dvostrukim promjenjivim upravljanjem ventilima već pet godina ugrađuje u više modela, pa i veći Auris. Ali, još je uvijek zabavan, dovoljno jak i ono što je najbitnije nerastrošan (trošili smo 6,5 l/100 km u prosjeku). U gradu se može računati na 7,5 l/100 km, ali ako se ne pazi potrošnja može porasti na više od 8 litara, dok na otvorenoj cesti može biti vrlo štedljiv s potrošnjom ispod 5,5 l/100 km. U današnjim autima 99 KS nije mnogo, ali ovome Yarisu dobro pristaju i vozač može zaista uživati, pa čak i na rubu sportske vožnje. Voli se zavrtiti, a odlično ga prati fino proračunati 6-stupanjski mjenjač, kojem 6. brzina nije kao u nekim autima samo reda radi, već zaista koristi.

Ono što kod Yarisa oduševljava je prostranost. Iako je s 390 cm jedan od manjih u segmentu, po ponudi prostora u kabini je jedan od najboljih. Rezultat je to pomalo jednovolumenske forme koja ga prati već treću generaciju.

Foto: Daniel Kasap/Pixsell

Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Od konkurenata se izdvaja i po "touch&go" multimedijskom sustavu koji je jednostavan za korištenje, a sadrži i korisnu kameru za parkiranje straga.

U Lounge+ izvedbi Yaris donosi zaista bogatu opremu poput dvozonskog klima-uređaja, fine kože na upravljaču, stražnjih LED svjetala, bočnih zračnih zavjesa i jastuka za koljena vozača, 16" alu naplataka...

Cijena je 106.255 kuna. Dizelaš je bitno skuplji, ali hibridni Yaris s automatskim mjenjačem i sličnim paketom opreme uz državne je poticaje jeftiniji.

>> Paklena naranča privlači izgledom, osvaja vožnjom

>> Najpoželjniji automobil iz gradskog B segmenta

Ključne riječi

Komentara 1

IV
Ivanveliki
23:41 28.11.2014.

Neš ti motora, ima 99ks i popije preko 8litara. toliko je trosio i golf prije petnaest godina sa 1,6 benz. motorom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije