Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HATCHBACK PRVI IZBOR

Hrvati najviše vole kompakte i karavane

VW Golf
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
13.09.2014.
u 16:04

Hrvatska se ističe s visokih 61,86 posto udjela za hatchback izvedbu vozila

Na velikoj većini europskih tržišta automobila - pa tako i na hrvatskom - uvjerljivo prvo mjesto drži hatchback karoserijska izvedba, odnosno klasični kompaktni modeli.

Kompakti su prvi izbor

U Hrvatskoj se u prvom polugodištu ove godine za takav oblik karoserije odlučilo 61,86 posto kupaca novog osobnog automobila, odnosno takav je 12.901 novi automobil. Naše se tržište u europskom okruženju ističe upravo visokim postotkom za hatchback izvedbu.

Najbliža nam je Italija, gdje se za hatchback odlučilo 59,38 posto kupaca novih automobila. U Francuskoj na hatchback otpada 57,58 tržišta, u Španjolskoj 57,28 posto, a u Velikoj Britaniji 56,79 posto, stoji u analizi tvrtke Jato Dynamics, vodećeg svjetskog analitičara za automobilsku industriju. U susjednoj Sloveniji hatchback modeli također drže primat, ali s udjelom od 53,82 posto. S udjelom od 42,43 posto tržišta u prvih šest mjeseci ove godine, u Češkoj već ostavljaju više prostora za šarolikiju prodaju ostalih karoserijskih izvedbi. S udjelom prvoplasirane hatchback izvedbe od 38,30 posto u Njemačkoj je najmanja razlika između najzastupljenije karoserijske izvedbe i druge na listi. Interes njemačkih kupaca, naime, na drugo je mjesto plasirao karavane koji na tamošnjem tržištu sudjeluju s 19,44 posto udjela. Karavani su drugoplasirani i u Češkoj, i to sa 22,27 posto udjela, ali i u Hrvatskoj, gdje se za taj karoserijski oblik u prvom polugodištu ove godine odlučilo 11,68 posto kupaca ili njih 2436.

Limuzine trećeplasirane

Nakon hatchbacka i karavana, Hrvati su najčešće posezali za limuzinama. U prvih šest mjeseci ove godine kupljeno je 2319 novih limuzina, odnosno 11,12 posto. Drugi i treći izbor u Europi se od zemlje do zemlje prilično razlikuju. U Španjolskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Italiji nakon hatchback izvedbi najviše se kupuju SUV modeli. U Češkoj, Hrvatskoj i Njemačkoj na drugom su mjestu karavani, a u Sloveniji mali jednovolumeni. Osim u Hrvatskoj, limuzine su na trećem mjestu i u Velikoj Britaniji. SUV modeli na trećem su mjestu u Češkoj i Njemačkoj, mali jednovolumeni u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji, a karavanske izvedbe u Sloveniji.

Komentara 1

HR
HRVATSKA89
16:44 13.09.2014.

zto jer su povoljniji za novcanik ili ste ispitali 65% hrvata sta vole ili sta mogu da si kupe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije