Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BROJNE POSLASTICE

Geneva Auto Show danas otvara vrata, očekuje se 150 premijera

Ženeva
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
03.03.2015.
u 08:48

Na ženevskom se salonu automobila mogu vidjeti posebni primjerci

Oko 150 svjetskih premijera novih i redizajniranih automobila danas bi trebalo biti otkriveno na 85. međunarodnom salonu automobila u Ženevi, koji je jutros vrata otvorio novinarima, a od 5. do 15. ožujka u blještavim će novitetima moći uživati i posjetitelji. Ulaznica stoji 16 švicarskih franaka.

Prošlogodišnje je izdanje ženevskog salona - također sa 150 premijera - privuklo 670.000 posjetitelja i 11.000 novinara iz 87 zemalja. Specijalizirani novinari posebno vole Ženevu, što zbog kompaktnosti samog salona, što zbog činjenice da se u neutralnoj i bogatoj Ženevi mogu vidjeti poslastice na koje je nemoguće naići bilo gdje drugdje. Ženevski salon, naime, svake godine uz 'obične' velikoserijske automobile ponudi i nekoliko posebnih modela, bilo da su to remek djela majstora karoserista, bilo da se već razvikani proizvođači žele istaknuti nekim posebnim modelom. Samo kratkim pogledom na najave za ovogodišnji salon izdvaja se čitav razred utrabrzih i ultraskupih modela. Aston Martin, primjerice, izlaže superautomobil Vulcan, koji će proizvesti u samo 24 primjerka. Namijenjen je trkaćoj stazi, a iz 7,0-litrenog V12 motora izvlači više od 800 konjskih snaga. Tehnologija je preuzeta iz motorsporta, kako bi Vulcan mogao ponuditi ekstremne performanse.

McLaren 675LT svjetsku premijeru također doživljava u Ženevi, gdje dovodi ergelu od 675 konja. Nudit će se samo kao Coupé, a iako se razmeće voznim osobinama dostojnima trkaće staze, namijenjen je klasičnim prometnicama. Na sprint do stotke utroši samo 2,9 sekundi, a brzinski limit mu je na 330 km/h. S ukupnom težinom od samo 1230 kg i potentnim 3,8-litrenim V8 strojem, McLaren 675LT ima omjer snage i težine od 549 KS na jednu tonu.

Treći 'teškaš' koji premijerno otkrivanje doživljava danas u Ženevi je Audi R8. Njemački sportski automobil visokih performansi u drugoj generaciji donosi centralno smješten 5,2 FSI V8 motor sa 610 konja, koji ga - uz novorazvijeni quattro pogon na sva četiri kotača - do stotke potjeraju za 3,2 sekunde. Maksimalna brzina i njemu je na 330 km/h. Iako već i ova trojka fascinira, oni su tek manji dio ergele snažnih jurilica najavljenih za ovogodišnju Ženevu, jer svoje adute imaju i Lamborghini, Ferrari, Porsche, Koenigsegg,... Također, sportske izvedbe modela s više od 200 konja najavili su i 'prizemniji' proizvođači, poput Škode, Seata, Peugeota, Opela, Minija. Uz ove ekstreme, u Ženevi premijerno izlaganje doživljavaju i velikoserijski modeli, poput Opel Karla, novog Citroena C4, Mazde CX-3, Renaulta Kadjar...

>> Qoros za Ženevu pripremio gradski SUV/crossover

>> Osvježeni DS5 prvi put bez Citroënova znaka na nosu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije