Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fiatov roadster 124

Talijanska Miata privlači izgledom i voznim umijećem

Fiat 124
Foto: FCA
1/10
24.11.2015.
u 18:00

Sa snažnim turbo benzinskim motorom i tradicionalnim stražnjim pogonom, Fiat 124 Spider stiže i u Europu i u Ameriku

Klasičan roadster Fiat 124 predstavljen je na salonu u Los Angelesu. Ovaj talijanski dvosjed temelji se na Mazdi MX-5, na čijoj je platformi i razvijen, pa velika sličnost nije slučajna. To nije loše, jer lagana je konstrukcija Mazde MX-5 već desetljećima sinonim za užitak u vožnji.

Prvotno je bilo zamišljeno da ovaj automobil nosi značku Alfa Romea, ali su ga Talijani ipak predstavili pod znakom Fiata. Sa snažnim turbobenzinskim motorom, sofisticiranim ovjesom i tradicionalnim stražnjim pogonom, Fiat 124 Spider privlačit će i američke i europske kupce. Za Ameriku je rezerviran 1,4-litreni turbobenzinski MultiAir sa 162 KS. U Europi će se prodavati isti motor ali sa 140 KS i 240 Nm okretnog momenta,čiji se snaga i moment preko 6-brzinskog ručnog mjenjača prenose na stražnje kotače. U ponudi će se naći i 6-brzinski automatski mjenjač.

Sportsku Abarth verziju trebao bi pogoniti 1,75-litreni Turbo sa 200-injak konja. Zbog pozicije motora bliže sredini automobila poboljšano je ležanje automobila, te agilnost. Dobroj upravljivosti kumuje i činjenica da Fiat 124 Spider teži samo jednu tonu.

>> Fiat ime Tipo vraća kompaktnom limuzinom

Ključne riječi

Komentara 4

OB
ObrenM
06:46 25.11.2015.

Talijani su oduvjek bili dobri stilisti,pa nije niti cudo da je i ovaj model uspio.Medjutim obzirom na dizajnersku tradiciju Talijana (Zagato, Bertone,Pininfarina i drugi) cudi me da nisu dali nesto svoje, vec samo vidjeno.Moguce je da ce mnogi zamjeriti stilu koji je star preko trideset godina,te je samo retusiran.

Avatar revelinicus
revelinicus
09:43 25.11.2015.

Kao što je u naslovu članka i naznačeno, radi se o blago izmijenjenoj Mazdi MX s logotipom Fiata.

KA
kažemja
20:32 24.11.2015.

Prekrasan je, prepoznatljiv talijanski štih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije