Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJPOPULARNIJI MODEL

Dobavljači zaustavili proizvodnju VW-ovog Golfa

VW Golf
Foto: SEBASTIAN GOLLNOW/DPA/PIXSELL
1/5
19.08.2016.
u 16:42

20.000 radnika ide na prisilni godišnji odmor?

Automobilski koncern Volkswagen je zbog spora s dvije dobavljačke tvrtke prisiljen prekinuti proizvodnju najpopularnijeg modela Golf i možda će poslati 20.000 radnika na prisilni godišnji odmor a ujedno razmatraju mogućnost da do neisporučenih dijelova dođu zapljenom, pišu u petak njemački mediji.

Dobavljači kožnih i presvlaka od tkanine za sjedala te kućišta mjenjača Car Trim i ES Guss obustavili su isporuke Volkswagenu, koji je zbog toga prekinuo proizvodnju modela Golf, uveo skraćeno radno vrijeme za nekoliko tisuća zaposlenih u Njemačkoj a razmišljaju i o tome da nekih 20 tisuća radnika pošalju na prisilni godišnji odmor.

Tjednik Der Spiegel u internetskom izdanju piše da VW i dva dobavljača iz sastava Prevent Groupa, čije je sjedište kao i ono VW-a u Wolfsburgu, zbog sudskog postupka ne žele navesti predmet spora. U Spiegelu napominju da je "očigledno riječ o budućem projektu razvoja i nabave".

Dnevnik Sueddeutsche Zeitung piše da se dva dobavljača navodno spore s VW-om oko cijene dijelova a WirtschaftsWoche napominje da se u aktualnom pravnom sporu bar službeno ne radi o cijenama već o "izostalim narudžbama a time i izgubljenim prihodima".

Pouzdano se zna tek da je sud Car Trimu i ES Gussu naložio da VW i dalje opskrbljuju presvlakama za sjedala i kućištima mjenjača, što bi ES Guss trebao činiti do veljače 2018. Njemački dobavljač žalio se na tu odluku a sud bi trebao donijeti odluku o žalbi do kraja kolovoza.

U međuvremenu u Volkswagenu razmatraju i dodatne pravne mjere, uključujući i mogućnost da do dijelova dođu zapljenom. „Trenutno ispitujemo sva pravna sredstva kako bismo okončali prekid dostave dijelova“, rekao je u petak glasnogovornik Volkswagena.

Prema internom je memorandumu VW već izvijestio partnere da će od 20. do 29, kolovoza morati obustaviti montažu Golfova u Wolfsburgu, navodi WirtschafteWoche.

>> Građani najviše kupuju Vitaru, a tvrtkama i dalje najdraži Golf

Komentara 5

DO
donniedarko1010
21:30 19.08.2016.

VW je šrot. Točnije, skupi šrot.

PO
poluprovokator
09:49 23.08.2016.

Ajmo hrvatske firme- udružite se, uskočite i ponudite tapicirunge siceva i kućišta mjenjača sa ugovorom na 10+ godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije