Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost

Dnevna svjetla od ponedjeljka opet moraju biti upaljena tijekom vožnje

promet
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.10.2014.
u 11:31

Sa zimskim računanjem vremena od nedjelje će opet biti aktualna i obveza paljenja svjetala koja vozila u prometu čine uočljivijima

Sa zimskim računanjem vremena - na kojeg vraćanjem vremena za jedan sat unatrag prelazimo idućeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju - opet će postati aktualna i obveza o paljenju dnevnih svjetala tijekom vožnje. Naime, Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da u razdoblju zimskog računanja vremena vozač ima obvezu na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. Ogluši li se o ovu odredbu, vozaču prijeti 300 kuna kazne.

U prvih devet mjeseci protiv 11.939 vozača podnesena je prijava zbog vožnje bez upaljenih svjetala (21,9% više nego lani u istom razdoblju). No, više od kazne trebala bi ih brinuti činjenica da su bez upaljenih svjetala drugim sudionicima u prometu manje uočljivi, posebno za sivog, tmurnog dana.

>> Pripremite se za zimske uvjete uz veliku ponudu automobilskih guma na Mondu

>> Spavamo jedan sat dulje: Ovog vikenda počinje zimsko računanje vremena

Komentara 2

Avatar commentator
commentator
21:48 25.10.2014.

Ma da, neka dodaju još i rotaciona svijetla po danu, pa će vozila biti još uočljivija, zašto onda daju vozačku polusljepcima koji po danu ne mogu vidjeti vozilo?

BE
belimo
19:53 25.10.2014.

Policija već trlja ruke...biti će love i u proračun i u džep!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije