Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popularnost boja

Čak 78 posto kupaca u Europi bira bijeli, crni, sivi i srebrni auto, plava najčešća 'prava' boja

05.10.2016., Zagreb - Alfa Romeo Giulia. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/2
12.04.2017.
u 09:00

Sveprisutan trend indivizualizacije i potražnje za posebnim efektima donosi i sve veću raznolikost unutar pojedinih raspona boja

Plava je s 10 posto udjela na europskom tržištu najpopularnija kromatska boja automobila, dok je čak 78% europskih kupaca lani izabralo “auto bez boje”, odnosno s akromatskom bojom u čiju skupinu spadaju bijela, crna, siva i srebrna, pokazuje godišnja analiza vodećeg europskog proizvođača boja za završne premaze, njemačkog BASF-a.

Bijela je još uvijek najpopularnija boja automobila u Europi, s udjelom od 29 posto, a slijedi je crna s 19 posto i siva s 18%. Gotovo 80 posto boja za automobile u 2016. godini pripada akromatskim bojama. Među kromatskim bojama plava je i dalje najpopularnija, s udjelom od 10%, a slijede crvena i smeđa. Razlika ipak ima među pojedinim segmentima vozila: dok su mali auti često obojeni bijelo ili u akromatske boje, kod SUV-ova prevladava siva. Iako je distribucija boja u 2016. ostala gotovo jednaka kao i 2015., došlo je do povećanja raznolikosti unutar pojedinih raspona boja. Razlog je stalan razvoj novih boja i velika potražnja za posebnim efektima. Miješanjem postojećih boja s raznoraznim česticama dobivaju se premazi s efektom svjetlucavih zrnaca ili metalik premazi.

– Taj široki raspon mogućnosti ide ruku pod ruku s društvenim megatrendom prema individualizaciji. Danas krajnji korisnik može za svoj auto odabrati jedinstvenu, personaliziranu boju – kaže Stefan Sickert iz BASF-a. Osim što pomažu u individualizaciji, ti efekti ističu oblik karoserije, a time i karakter auta. Plava je vodeća boja po raznolikosti, s više od 100 varijanti. Za petama mu je siva, s 90-ak različitih nijansi.

>> Za pravi popravak hrđe treba ići kod majstora, ali evo što možete i sami

>> Već za 300 kuna klima-uređaj opet odlično hladi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije