Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OHRABRUJUĆE

Broj neosiguranih vozila smanjen pet puta u sedam godina

Stop neosiguranim vozilima
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/4
22.10.2016.
u 22:30

Akcija MUP-a i Hrvatski ured za osiguranje vrlo je uspješna; štete su od 2009. smanjene 75 posto

Hrvatski ured za osiguranje i Ministarstvo unutarnjih poslova predstavili su na zagrebačkom Cvjetnom trgu akciju “Stop neosiguranim vozilima” kako bi se podigla svijest da su neosigurana vozila najčešće tehnički neispravna i da ugrožavaju ostale sudionike u prometu, te kako bi se smanjio njihov broj. Uz ljupke hostese na rolama koje su dijelile propagandne brošure, o akciji je govorila i brend ambasadorica, HTV-ova novinarka i voditeljica Jelena Pajić.

– Najveći je problem što je većina neosiguranih vozila tehnički neispravna i, kad naprave štetu, uzimaju se sredstva iz garancijskog fonda, u koji svi uplaćujemo. Zatim Hrvatska udruga osiguravatelja od onog tko je skrivio štetu potražuje sredstva. Ako osoba nije zaposlena, naplate se ovrhom – kazala je Jelena Pajić.

Prema MUP-ovim podacima, u devet mjeseci 2016. zabilježeno je 11.227 prekršaja upravljanja neosiguranim i neregistriranim vozilima koja nisu obavila tehnički pregled. U nesrećama s poginulim osobama sudjelovalo je 307 vozila, a od toga broja njih 24 ili 7,88 posto nije bilo osigurano. A da ova kampanja postiže rezultate, govore i brojke da je prije sedam godina, kad je počela ova kampanja, broj neosiguranih vozila bio čak 300 tisuća, a danas se taj broj procjenjuje na manje od 50 tisuća. Također, čak su 75 posto smanjene štete na neosiguranim vozilima.

– Akcija je postigla rezultat jer smo 2009. isplatili 30 milijuna kuna štete, a prošle godine oko sedam milijuna. Mi ne želimo biti represivni aparat i, kad nam se javi osoba koja je skrivila nesreću, uvijek smo za dogovor – kazao je Igor Komorski, pomoćnik direktora Hrvatskog ureda za osiguranje.

Svoj doprinos akciji dali su i plesači i plesačice Atomic Dance Factoryja, koji su energičnim plesom zagrijali promrzle Zagrepčane na Cvjetnom trgu     

>> Neregistrirana vozila u dvanaest godina napravila 740 mil. kn šteta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije