Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAO TENK

Blindirani Mercedes S600 otporan je na metke i granate

Mercedes
Foto: mercedes
1/7
12.08.2014.
u 10:35

Automobil ima automatski protupožarni sustav, boce s kisikom u slučaju napada plinom, a s probušenom gumom može voziti do 80 km/h

Što je zajedničko Josipu Brozu Titu, Nicolae Ceaușescuu, Pol Potu, Leonidu Brežnjevu, Enveru Hoxhi, Saddamu Husseinu i papi Pavlu VI.? Svi su se oni vozili na stražnjem sjedištu Mercedesova najprestižnijeg sigurnosnog automobila 600, čiji je nasljednik S600, kojim se i danas voze mnogi najštićeniji državnici poput njemačke kancelarke Angele Merkel i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Mercedes je upravo predstavio najnoviju verziju S600 Guard, sa VR6/VR7VR9 balističkom razinom zaštite.

530 KS, ispod 7 s do stotke

To znači da S600 Guard pružiti učinkovitu zaštitu od terorističkih napada i otporan je na napade iz svih vrsta vojnog naoružanja čije streljivo putuje do dva puta većom brzinom od ispaljenog metka iz revolvera, kao i napad ručnih bacača, granata i rasprskavajućih eksplozivnih naprava iz neposredne blizine.

Šasija automobila ojačana je 50 mm debelim čeličnim oplatama, a karoserija je obložena i kevlarom (aramid), sintetičkim vlaknom nekoliko puta čvršćim od čelika koje se upotrebljava u konstrukciji aviona i svemirskih brodova, koji štiti putnike od požara i šrapnela. Više slojeva neprobojnih stakla su ukupno debela 100 mm, a izrađena su od vrlo guste smjese obložene polikarbonatom, koji se inače koristi za izradu naočalnih leća.

Foto: mercedes

Mercedes nije otkrio ukupnu masu, jer ona ovisi o razini zaštite i dodatnoj opremi, ali samo vjetrobransko staklo ima masu od 135 kg. Unatoč visokoj razini zaštite blindirani Mercedes S600 Guard izgledom se ne razlikuje mnogo od običnog S600. Ručno se izrađuje u mjestu Sindelfingen nedaleko Stuttgarta. Za pogon je zadužen isti motor kao u “običnom” S600, 6-litreni V12 benzinac sa dva turbopunjača koji razvija 530 konjskih snaga i 830 Nm okretnog momenta, uz 7-stupanjski automatski mjenjač.

Pullman dolazi uskoro

Unatoč masi koja može biti blizu tri tone, ubrzanje do stotke je manje od 7 sekundi pa S600 Guard kada je to potrebno brzo napušta opasnu zonu, a najveća brzina je elektronski ograničena na 210 km/h. Serijski dolazi uz automatski protupožarni sustav, zaštićeni spremnik goriva, te tehnologiju zahvaljujući kojoj je moguće voziti do 80 km/h s probušenom gumom

Cijena? Uz redovnu cijenu S600 od 1,511.000 kuna, potrebno još toliko za blindiranje pa je očekivana početna cijena ovakvog auta oko 3,000.000 kuna. Kome nije dovoljan S600, Mercedes još uvijek nudi produženi blindirani S600 Pullman temeljen na staroj S-klasi, ali novi Pullman dugačak 6,4 m očekuje se uskoro.

Komentara 2

IB
istina_boli
09:05 13.08.2014.

Jel otporan i na bumbara?

Avatar noesiss
noesiss
10:47 13.08.2014.

Hajde ne mijesajte ozbiljne drzavnike, Tita, Putina, Merkelicu, Papu i slicne, sa ovima poput Sanadera. Sta ce njima blindirano vozilo, jedino da ih narod ne strefi sa toljagom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije