Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čisto i održivo

Autobus budućnosti: Pogoni ga plin proizveden od fekalija i hrane!

autobus
Foto: Wessex Water
1/2
21.11.2014.
u 10:20

Autobus vozi na plin biometan, a s jednim tankom može prijeći 300 kilometara

Na britanskim ulicama u promet je pušten prvi autobus čije gorivo se dobiva preradom fekalija i ostataka hrane koji bi u budućnosti mogao osigurati mnogo čišći javni prijevoz.

Bio-Bus jučer je prevezao prve putnike na liniji između Batha i Bristola. Autobusom pogonjenim plinom biometanom dobivenim od organskog otpada može se prevesti 40 putnika, piše Guardian. Oko 300 kilometara može prijeći s jednim tankom.

Da bi se proizvelo gorivo za jedan tak, potrebno je preraditi otpad koji godišnje "proizvede" petero ljudi. Vjeruje se kako ova tehnologija može omogućiti održivi javni promet uz poboljšanje kvalitete zraka u gradskim područjima.

>>Rockefelleri ulažu u čistu energiju, Mirela Holy može slaviti

>>Čista energija – snovi o fuziji postali su preskupi!

Komentara 2

DU
Deleted user
10:53 21.11.2014.

tehnologija koja je poznata u energetici vec 20godina... Kina, Japan, Njemacka vec godinama griju kucanstva na takav plin... i dalje ostaje problem spaljivanja mulja kao prateceg produkta te dodatni unos energije (grijanja mase kako bi se plin izdvojio).... zbog toga nemozemo pricat o nekakvoj revoliciji.... ali kao iskorak prema odrzivom rauvoju.... svakako

KR
kreont
11:02 21.11.2014.

Da ali to isto smeće su prikupili pa potom dovezli, a onda i onaj bager sve su to teški dizelaši. Zasigurno su oni također tokom tog procesa zagađivali zar ne ? Niti jedno bio gorivo nije zaista skroz bio svatkoo do sada proizvodi značajan dio otpada koji se baca u atmosferu. Meni se čini da bi bilo najbolje da svi putnici se najedu graha, pa onda kada bi prdili to bi bilo gorivo za bus.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije