Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUTONOMNA VOZILA

Auti bez vozača od siječnja na cestama Velike Britanije

Google
Foto: Google
1/2
30.07.2014.
u 14:29

U Britaniji su autonomna vozila dozvoljena samo na privatnim cestama

Vozila bez vozača od siječnja će smjeti voziti na cestama Velike Britanije, obećala je tamošnja vlada. Kako prenosi Independent, bit će osiguran fond od 10 milijuna funti, a za sredstva će se moći prijaviti lokalne istraživačke institucije.

Na svojim autonomnim vozilima već rade divovi autoindustrije poput BMW-a, Mercedesa i Nissana, a i Google je predstavio svoju osebujnu verziju auta bez vozača. U Britaniji su autonomna vozila dozvoljena samo na privatnim cestama, a promjena zakonodavstva uskladit će ih sa zemljama kao što su Japan, Singapur i Njemačka. Googleovi auti bez vozača već su odradili stotine tisuća kilometara na kalifornijskim cestama.

Stručnjaci upozoravaju da će ipak proći dosta vremena prije no što ovakva vozila stignu na britanske ulice, jer postoji još mnogo pravnih zapreka koje treba riješiti među njima je i pitanje tko odgovara u slučaju nesreće.

Predsjednik automobilskog saveza AA Edmund King smatra da se vozači neće tako lako htjeti odreći kontrole nad vozilom.

Mnogi vozači još uvijek se opiru promjeni jer ih 65 posto previše uživa u vožnji da bi pristali na to da im se oduzmu vozila rekao je King.

 

>> Googleov novi samovozeći auto nema kočnice, upravljač ni pedale

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije