Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJETNO GORIVO

Audi nakon e-diesela napravio e-benzin, ima oktanski broj 100

e-benzin
Foto: Audi
26.05.2015.
u 13:36

U Audiju tvrde da je e-benzin stopostotno izooktansko gorivo pa stoga ima oktanski broj od čak 100

Iz Audija su krajem prošlog mjeseca objavili kako su proizveli "e-diesel" od vode i ugljičnog dioksida, a sada je na red stigao i umjetni benzin. Takozvani e-benzin u Francuskoj je bez upotrebe nafte proizveo Audijev partner, tvrtka Global Bioenergies.

U Audiju tvrde da je e-benzin stopostotno izooktansko gorivo pa stoga ima oktanski broj od čak 100. Kako ne sadrži benzen ni sumpor izgara jako brzo te omogućuje motorima da koriste visoke omjere kompresije za bolju efikasnost.

Audi će novo gorivo testirati u laboratoriju i testnim motorima, a zajedno s tvrtkom Global Bioenergies planira modificirati proces proizvodnje kako za gorivo ne bi bila potrebna biomasa, već samo voda, vodik, ugljični dioksid i sunčeva svjetlost.

>> Hrvatska druga u Europi po postotku smanjenja CO2

Komentara 3

SE
Secli
14:06 26.05.2015.

Kolko bu taj koštal?100 kuna litra?

LO
lojtra1
16:08 26.05.2015.

Radi se o već dobro poznatom Fischer-Tropschovom postupku sinteze ugljikovodika iz vodika i ugljičnog monoksida kojim su nacisti pravili gorivo još u ranom 20 stoljeću. Najtočnije rečeno - skupo! Zanimljivo je da se s istim sirovinama i istim postupkom može napraviti i dizel i benzin.

KR
krumember
21:19 26.05.2015.

Super, ja se vozim na struju za 7 kuna na 100 kilometara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije