Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVITETI

Pogledajte ljepotice i najveće zvjerke ženevskog salona

Ženeva
Foto: Sandra Mikulčić
1/17
03.03.2015.
u 11:50

Pod ženevskim reflektorima premijerno su pokazivanje u svjetskim okvirima odradila 94 automobila

Aston Martin Vulcan s ukupnom proizvodnjom od samo 24 primjerka, McLaren 675LT s ubrzanjem do stotke za 2,9 sekundi i s cijenom od 2,733.173 kuna, Koenigsegg Agera RS sa 5,0-litrenim strojem od čak 1100 konjskih snaga... Ovi ekstremi među istaknutijim su zvijezdama 85. međunarodnog salona automobila u Ženevi, koji je danas otvoren za novinare, a posjetitelji će ga moći razgledati od 5. do 15. ožujka. Upravo je po zvijerima poput navedene trojke, ali i novih modela Lamborghinija, Ferrarija, Porschea, kao i po karoseristima koji proizvode posebne primjerke u malim serijama neutralna i bogata Ženeva poznata i toliko omiljena. Audi je premijerno pokazao novu generaciju sportskog coupea R8, no on je tek jedna od sedam premijera ovog proizvođača, uz koncept Prologue Avant, Q7 e-tron quattro, najsnažniji premium kompakt na svijetu Audi RS 3 Sportback... Lamborghini je istaknuo novi model Aventador LP 750-4 Superveloce. Ovaj agresivac razvija 750 konja, zahvaljujući kojima barijeru od 100 km/h probija za samo 2,8 sekunde. Posebnošću i luksuzom pažnju plijeni i Mercedes-Maybach S600 Pullman. 

U tehnološkom smislu, na salonu je općenito veliki naglasak na alternativnim pogonima i na naprednim sustavima koji su zapravo preteča autonomne vožnje u punom smislu riječi. Velik broj izloženih modela u opremi ističe sustave zahvaljujući kojima sami koče, sami parkiraju, skreću.

No, nije ni Ženeva rezervirana (samo) za modele zamamne koliko i nedostupne. Pod ženevskim reflektorima premijerno su pokazivanje u svjetskim okvirima odradila 94 automobila, a europsku premijeru imao je još 41. Zvjezdani su si status ovdje upisali, primjerice, novi Opelov ulazni model Karl, Renaultov crossover Kadjar, nova Škoda Superb i Octavia RS 230. BMW izlaže novu Seriju 1, kao i Seriju 2 Gran Tourer. Kako doznajemo, svjetsko predstavljanje ovog noviteta za novinare održat će se upravo u Hrvatskoj, sredinom travnja u Zadru. Citroen uz redizajnirani C4 u Ženevi premijerno pokazuje i novi Berlingo, a izvorno njegova marka DS sada prvi put izlaže kao samostalan brand, bez Citroenova znaka na nosu. Na njegovu je štandu zvijezda novi DS5. Fordova je najvažnija premijera Focus RS, a u Ženevi predstavlja i model GT. I Hondine boje – uz obiteljske modele Jazz, CR-V i HR-V – brani jurilica, i to Civic Type R. Hyundaijeve premijere su novi Tucson i i30 Turbo. Peugeot izlaže 308 GT sa 205 benzinskih i 180 dizelskih konja, kao i redizajnirani Peugeot 208. Kia je pokazala osvježeni Picanto, a Toyota nova izdanja Aurisa i Avensisa. Qoros, kineska marka koja se intenzivno probija na europsko tržište, u Ženevi premijerno izlaže novi kompaktni crossover, Qoros 3 City SUV.

Na Volkswagenovu popisu premijera redom su novi Caddy, Golf GTD Variant, Golf TSI BlueMotion, Passat Alltrack, Polo TSI BlueMotion, Sharan, Touran. Još više nego najdužim popisom premijera VW Grupa može se ponositi titulom Car of the Year – europski automobil godine – kojom se VW Passat ovjenčao uoči otvaranja ženevskog salona.

>> Audi R8 druge generacije - 610 konja i 3,2 sekunde do stotke

>> I Rimac je u Ženevi, napravio je baterijski sustav za Koenigsegg

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije